ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αργή μεν, σταθερή δε, ανάκαμψη στην Ιταλία

Αργή μεν, σταθερή δε, ανάκαμψη στην Ιταλία

H oικονομία της Ιταλίας θα εξακολουθήσει να ανακάμπτει από την ύφεση, αν και ο ρυθμός της είναι αργός αλλά και σταθερός. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Βloomberg, η χώρα θα αποφύγει το τρέχον και το επόμενο έτος μία νέα κάμψη.

Η ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας θα επιτευχθεί, πάντως, με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι αρχικά είχαν υπολογίσει, οπότε η επίδοσή της θα είναι χαμηλότερη από εκείνην της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Ελλείψει πραγματικά οικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ανάκαμψη θα παλινδρομεί, εξ ου και πολλά εξαρτώνται από τον ίδιο τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και το εάν κατορθώσει να προωθήσει καίριας σημασίας μέτρα τόνωσης. Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί 1,1% το τρέχον έτος και 1,2% το προσεχές, σύμφωνα με τους 25 ερωτηθέντες από το Bloomberg, όταν σε ανάλογη έρευνα του Φεβρουαρίου είχαν κάνει λόγο για ρυθμό 1,2% και 1,4% αντίστοιχα.

Τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή είχε διπλάσια αύξηση από τις προβλέψεις των αναλυτών, σηματοδοτώντας ότι η ανάκαμψη από την πιο μακρά ύφεση της σύγχρονης ιστορίας θα συνεχιστεί. Η παραγωγή ενισχύθηκε 1,9% σε σύγκριση με εκείνην του Δεκεμβρίου, ποσοστό, το οποίο ήταν και το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2011. Την ίδια ημέρα η Συνομοσπονδία Ιταλικών Βιομηχανιών προειδοποίησε ότι η παραγωγή πιθανώς να ελαττωθεί και τον Φεβρουάριο σε ποσοστό 1%.

Τα στελέχη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της Ιταλίας, εντούτοις, ενστερνίζονται μία πιο απαισιόδοξη προσέγγιση. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη τον Φεβρουάριο υποχώρησε λόγω ανησυχιών ότι το ΑΕΠ ίσως δεν μπορέσει να αυξηθεί, αφότου ενισχύθηκε πέρυσι με έναν σταδιακά αργό ρυθμό λόγω αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης. «Ανέκαθεν η Ιταλία ήταν υπολογίσιμος παίκτης στο παγκόσμιο σκηνικό, δεδομένης της σχετικής σημασίας των εξαγωγών της», παρατηρεί ο ανώτατος οικονομολόγος της Banca Monte dei Paschi di Siena, Τζιανλούκα Σάνα. «Οπουδήποτε κι αν βαδίσει η διεθνής οικονομία, προς τα εκεί θα κινηθεί και η ιταλική». Ακόμα, αξίζει να αναφερθεί ότι ο δείκτης της ανεργίας δεν μεταβλήθηκε το τέταρτο τρίμηνο σε συσχετισμό με το τρίτο και διαμορφώθηκε στο 11,5% έναντι του υψηλού 12,8% στις αρχές του 2014. Ωστόσο, παραμένει σε επίπεδα διπλάσια από τα μέσα του 2007, οπότε και η Ιταλία περιέπεσε σε ύφεση.