ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόβει ταχύτητα η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Κόβει ταχύτητα η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες και χρόνια, ωστόσο όχι με τον ρυθμό που προβλεπόταν μέχρι πρόσφατα, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί παγκοσμίως και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα και στις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Συνεχίζεται η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, αν και με χαμηλότερο ρυθμό απ’ ό,τι περιμέναμε στις αρχές του έτους, λόγω του πιο αδύναμου εξωτερικού περιβάλλοντος», σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο που εξέδωσε χθες η ΕΚΤ. Οι βασικές αιτίες που κρύβονται πίσω από τη δυσμενή εξέλιξη είναι, σύμφωνα με τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης, η επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές, η αναταραχή που παρατηρείται στα χρηματιστήρια παγκοσμίως από τις αρχές του έτους και ο αργός ρυθμός εφαρμογής μεταρρυθμίσεων. «Η ανάπτυξη στην Κίνα εξακολουθεί να επιβραδύνεται, με αρνητικές επιπτώσεις για τις υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες, ειδικότερα στην Ασία, και οι χώρες που βασίζονται στις εξαγωγές πρώτων υλών πρέπει να προσαρμοστούν και άλλο στις χαμηλότερες τιμές των πρώτων υλών», αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της ΕΚΤ. Εξαιτίας αυτών των παραγόντων έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες η ισοτιμία του ευρώ έναντι άλλων σημαντικών ξένων νομισμάτων με συνέπεια να πλήττεται η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Κατά την ΕΚΤ, η εσωτερική ζήτηση στην Ευρωζώνη «θα πρέπει να υποστηριχθεί περαιτέρω από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχει λάβει η ΕΚΤ και τη θετική επίδρασή τους στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, αλλά επίσης (θα πρέπει να βρει στήριγμα) και την ενίσχυση της απασχόλησης χάρη στην εφαρμογή στο παρελθόν διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Ειδική μνεία κάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης και στη θετική επίδραση που θα έπρεπε να έχουν στην οικονομία οι χαμηλές τιμές της ενέργειας. «Επιπλέον, η χαμηλή τιμή του πετρελαίου θα πρέπει να υποστηρίξει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την ιδιωτική κατανάλωση, όπως επίσης και την εταιρική κερδοφορία και τις επενδύσεις».

Οι εξελίξεις στα τέλη του 2015 δεν ήταν τόσο θετικές όσο έλπιζαν, σημειώνει η ΕΚΤ, ούτε στις ανεπτυγμένες οικονομίες ούτε στις αναπτυσσόμενες. Στις ΗΠΑ υπήρξε αξιοσημείωτη επιβράδυνση το τέταρτο τρίμηνο, η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε και, με την εξαίρεση της Ευρωζώνης, μόνο η βρετανική οικονομία φαίνεται να διατηρεί αμείωτη τη δυναμική της, εξηγούν οι κεντρικοί τραπεζίτες. Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι τον Φεβρουάριο παρατηρήθηκε «σημαντική πτώση στη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών», ενώ παράλληλα συνεχίστηκε η αδύναμη επίδοση του μεταποιητικού τομέα. Η πτώση στις υπηρεσίες μπορεί να αποδειχτεί πολύ ανησυχητική εξέλιξη εάν επιβεβαιωθεί ότι προέρχεται από την πτώση της μεταποίησης, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες δεν είχαν πληγεί.

Τέλος, η ΕΚΤ ασκεί έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατηγορώντας την ότι δεν έχει τηρήσει αυστηρή στάση κατά των κρατών-μελών που έχουν εμφανίσει «υπερβολικές ανισορροπίες» στις οικονομίες τους. Το 2015 η Κομισιόν είχε εντοπίσει σημαντικά προβλήματα σε πέντε κράτη-μέλη, Βουλγαρία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία και Πορτογαλία. Η ΕΚΤ παρατηρεί ότι φέτος η Κομισιόν εντόπισε λιγότερες χώρες με οικονομικές ανισορροπίες, «ωστόσο αυτό φαίνεται ότι οφείλεται περισσότερο στο ότι (η Κομισιόν) επικεντρώθηκε σε χώρες με πιο σοβαρές ανισορροπίες, αντί να είναι το αποτέλεσμα επιτυχημένης εφαρμογής μέτρων, δεδομένου ότι συνολικά η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ήταν αρκετά περιορισμένη». Η ΕΚΤ κάνει λόγο για «περιορισμό της μεταρρυθμιστικής δυναμικής» και παρατηρεί ότι από τις λιγοστές μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσαν τα κράτη-μέλη, προτίμησαν αυτές στην αγορά εργασίας σε αντίθεση με αυτές στις αγορές προϊόντων. Η ΕΚΤ καλεί την Κομισιόν να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, δηλαδή ακόμη και να επιβάλει κυρώσεις.