ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις παράγοντες δεν επιτρέπουν ενίσχυση μισθών στη Βρετανία

Τρεις παράγοντες δεν επιτρέπουν ενίσχυση μισθών στη Βρετανία

Οι μισθοί στη Βρετανία εξακολουθούν, κατά κοινή ομολογία, να απέχουν από τα προ χρηματοπιστωτικής κρίσης επίπεδα. Παρά την ενίσχυση της απασχόλησης στο ρεκόρ των 31,4 εκατ. ατόμων και την υποχώρηση της ανεργίας στο χαμηλό 10ετίας το τρίμηνο που έληξε τον Ιανουάριο, η αύξηση των μισθών κατά 2,1% παραμένει μετριοπαθής, όπως τόνισε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Η Τράπεζα της Αγγλίας εξέφρασε τον προβληματισμό της, ενώ αναλυτές προειδοποιούν το υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν πως μπορεί να μην καταφέρει να εκπληρώσει τους στόχους του όγδοου προϋπολογισμού του εξαιτίας των χαμηλότερων εσόδων από την εργασία. «Ακόμη και η αύξηση των μισθών κατά 2,5% τον Ιανουάριο είναι ένα επίπεδο χαμηλότερα από το 3%, που θεωρεί η Τράπεζα της Αγγλίας ως το ελάχιστο απαραίτητο για να ενισχυθεί ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%», παρατηρεί ο Χάουαρντ Αρτσερ, οικονομολόγος στην εταιρεία συμβούλων IHS Global Insight. Με τον ετήσιο πληθωρισμό να παραμένει στο 0,3% τον Φεβρουάριο, η απουσία ουσιαστικής ανάκαμψης στην αύξηση των μισθών σηματοδοτεί «μια ανησυχητική τάση για μια μακροπρόθεσμη εξασθένιση των αμοιβών», σχολιάζει η Λόρα Γκάρντινερ του κέντρου ερευνών Resolution Foundation.

Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που δεν επιτρέπουν μια δυναμική αύξηση των μισθών στη Βρετανία, μία από τις ισχυρότερες οικονομίες στην Ευρώπη. Πρώτον, η οικονομία είναι, υπό μια έννοια, «θύμα της επιτυχίας της», διότι αποτελεί πόλο έλξης για υποψήφιους εργαζομένους από την υπόλοιπη Ευρώπη, με αποτέλεσμα η μεγάλη προσφορά να μην δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για υψηλότερους μισθούς.

Δεύτερον, οι νέες θέσεις εργασίας στην πλειοψηφία τους δεν υπόσχονται υψηλές αποδοχές, καθώς αφορούν προσωπικό, για παράδειγμα, υπηρεσιών καθαρισμού, ξενοδοχείων ή καταστημάτων. Τρίτον η μεγάλη συρρίκνωση των μισθών στον δημόσιο τομέα, μια πολιτική που ακολούθησε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, στην πρώτη κυβέρνηση Συντηρητικών και Φιλελευθέρων. Οπως παρατηρεί ο Λάρι Ελιοτ, αρθρογράφος της εφημερίδας The Guardian, ο δημόσιος τομέας αναλογεί στο 18% της συνολικής απασχόλησης στη Βρετανία, αλλά οι αποδοχές των υπαλλήλων του κράτους αυξήθηκαν κατά 1,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Ισως αυτή η παράμετρος να προβληματίσει τον κ. Οσμπορν, που θεωρείται ένας από τους επικρατέστερους διαδόχους του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Εντούτοις, είναι αποφασισμένος πάση θυσία να επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα τη διετία 2019-20, ακόμη και εάν χρειαστεί να θέσει σε τροχιά νέα μέτρα λιτότητας, κάτι που ήδη συζητείται αρνητικά σε ένα απαισιόδοξο περιβάλλον που, ενδεχομένως, να ανατρέψει τις καλές επιδόσεις της οικονομίας.