ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 5% του ΑΕΠ κοστίζει το Brexit στην οικονομία

Το 5% του ΑΕΠ κοστίζει το Brexit στην οικονομία

H αβεβαιότητα είναι ο κύριος και σαφέστερος όρος που μπορεί να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση για τις βρετανικές επιχειρήσεις και την οικονομία, γενικά, ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε. και τις συνέπειές του. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα, την οποία εκπόνησε για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων η εταιρεία συμβούλων PricewaterhouseCoopers, το Brexit θα προκαλούσε κραδασμούς στη βρετανική οικονομία, με συνέπεια να χαθούν σχεδόν 1 εκατ. θέσεις εργασίας. Επιπροσθέτως, κατά μέσον όρο κάθε νοικοκυριό θα επωμιζόταν ζημίες 3.700 στερλινών έως το 2020. Συνολικά, το Brexit θα κόστιζε στην οικονομία 100 δισ. στερλίνες, ποσό που ισοδυναμεί με το 5% του ΑΕΠ, προξενώντας ζημίες που δύσκολα θα μπορούσαν να αποκατασταθούν. Η ανεργία, που βρίσκεται στο ιδιαίτερα χαμηλό 5,1%, ενδεχομένως να αυξηθεί 2-3 μονάδες.

Κατά την Κάρολιν Φέαρμπερν, γενική διευθύντρια της συνομοσπονδίας, «η ανάλυση φανερώνει τον αντίκτυπο της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. στην απασχόληση, στις συνθήκες ζωής και στην ανάπτυξη». Επιπλέον, τόνισε ότι η εξοικονόμηση από τη μη καταβολή του μεριδίου στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και των δαπανών για την εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αντισταθμίζεται από τις δυσμενείς επιπτώσεις στο εμπόριο και στις επενδύσεις. Λόγου χάριν, μετά την έξοδό της και έως το 2020 η Βρετανία θα έπρεπε να συνάψει συμφωνία με την Ε.Ε. για συναλλαγές χωρίς δασμούς. Εάν όμως αυτό δεν ήταν εφικτό, τότε θα πραγματοποιούσε εμπορικές συναλλαγές με την Ε.Ε. υπό τον έλεγχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι δασμοί στο εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε μια τέτοια προοπτική, οι επενδύσεις στη Βρετανία θα μειώνονταν 25% έως τη λήξη της δεκαετίας και 10% έως το 2030, εν συγκρίσει με τα επίπεδα που θα διαμορφώνονταν εάν παρέμενε η χώρα στην Ε.Ε. Με την προοπτική, τώρα, της σύναψης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, οι επενδύσεις θα μειώνονταν κατά 16% έως το 2020. Ακόμα κι έτσι, όμως, σύμφωνα με την έρευνα της PricewarterhouseCoopers, το ΑΕΠ της Βρετανίας θα μειωνόταν έως και 3% μέχρι το προαναφερθέν έτος.

Διαφορετική είναι η άποψη του Μάθιου Ελιοτ, επικεφαλής της εκστρατείας «VoteLeave» υπέρ του Brexit: «Οταν μας πίεζαν να εγκαταλείψουμε τη λίρα και να στραφούμε στο ευρώ, έκαναν το ίδιο και μας τρομοκρατούσαν», επισημαίνει ο κ. Ελιοτ. Από την άλλη, σε άρθρο του στην εφημερίδα Telegraph, ο πρώην πρωθυπουργός σερ Τζον Μέιτζορ, υπέρμαχος της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., προειδοποίησε τους συμπατριώτες του ότι στο δημοψήφισμα θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ «μιας μεγάλης ή μιας μικρής Αγγλίας».