ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέλεν: «Εντείνονται οι πιέσεις στην οικονομία των ΗΠΑ από τη διεθνή επιβράδυνση»

Γέλεν: «Εντείνονται οι πιέσεις στην οικονομία των ΗΠΑ από τη διεθνή επιβράδυνση»

Περιόρισε χθες τις προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου τον Απρίλιο η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν, όταν, επικαλούμενη την αβεβαιότητα που περιβάλλει την παγκόσμια οικονομία, τόνισε την ανάγκη για «προσεκτικές» και αργές κινήσεις στην αύξηση του κόστους δανεισμού. Απέφυγε δε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική στη διάρκεια του 2016. Από την αρχή της ομιλίας της, η Wall Street άρχισε να κινείται ανοδικά, ενώ το δολάριο υποχωρούσε, με το ευρώ να εγγίζει αργά το βράδυ το 1,13 δολάριο.

Μιλώντας στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης, κ. Γέλεν τόνισε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρακολουθεί προσεκτικά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου και την αστάθεια στα χρηματιστήρια. Επισήμανε ότι οι παράγοντες αυτοί έχουν πλήξει μερίδα καταναλωτών στις ΗΠΑ αλλά και καίριους τομείς της οικονομίας, όπως εκείνον της μεταποίησης. Και ενώ υπογράμμισε ότι οι τιμές των μετοχών έχουν ανακάμψει στα επίπεδα των αρχών του έτους, τόνισε ότι «οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες παραμένουν λιγότερο ευνοϊκές από όσο ήταν τον Δεκέμβριο», οπότε, δηλαδή, η Fed αύξησε τα επιτόκια του δολαρίου για πρώτη φορά από τα μηδενικά επίπεδα στα οποία βρίσκονταν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Αναφερόμενη ιδιαιτέρως στην αμερικανική οικονομία, εξέφρασε την εκτίμηση πως θα υποστεί περιορισμένο αντίκτυπο από την αστάθεια στις διεθνείς αγορές, αλλά προσέθεσε ότι «η εκτίμηση αυτή περιβάλλεται από μεγάλη αβεβαιότητα». Προσέθεσε, άλλωστε, πως η ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς εργασίας και αγοράς ακινήτων έχει στηρίξει την οικονομία, που πλησιάζει την κατάσταση της υγιούς ανάπτυξης, και τόνισε ότι ένας παράγοντας πίσω από την ενίσχυση της οικονομίας ήταν το χαμηλό κόστος μακροπρόθεσμου δανεισμού. Προέβλεψε, άλλωστε, πως, αν αρχίσουν να υποχωρούν εκ νέου οι τιμές του πετρελαίου, θα υπάρξουν «αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες του υπόλοιπου κόσμου». Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, επανέλαβε την πρόβλεψη της Τράπεζας ότι θα αυξηθεί σταδιακά κοντά στον στόχο του 2% σε διάστημα δύο έως τριών ετών.

Στην τελευταία συνεδρίασή της, προ δύο εβδομάδων, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια του δολαρίου και άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν να προχωρήσει σε δύο περαιτέρω αυξήσεις τους μέσα στο τρέχον έτος. Είχαν, έτσι, ήδη μειωθεί οι προσδοκίες της αγοράς, καθώς οι δύο αυξήσεις είναι ήδη πολύ λιγότερες από όσες είχαν παλαιότερα αφήσει να εννοηθεί ότι επίκεινται άλλα στελέχη της Fed. Μεσολάβησαν, πάντως, επανειλημμένες δηλώσεις προέδρων περιφερειακών τμημάτων της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας που φάνηκε να επαναφέρουν την προοπτική νέας αύξησης του κόστους δανεισμού στην προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Απριλίου επόμενη συνεδρίαση της Τράπεζας. Ενας εξ αυτών, ο Ντένις Λόκχαρντ της Fed στην Ατλάντα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική οικονομία δικαιολογούν νέα αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο.

Οπως, πάντως, επισημαίνει το Reuters, όποια και αν είναι η απόφαση της Fed τον Απρίλιο, θα εξαρτηθεί από την εκτίμησή της για τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα τα τελευταία στοιχεία ήταν απογοητευτικά, όπως η ραγδαία πτώση των παραγγελιών για διαρκή αγαθά και οι αναιμικές καταναλωτικές δαπάνες. Ακολούθησαν εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών που έσπευσαν να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για το πρώτο τρίμηνο του έτους από την προηγούμενη για ανάπτυξη 2% σε ένα ισχνό μόλις 1%. Στο μεταξύ, τους τελευταίους 12 μήνες, μέχρι και τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε μόλις στο 1%. Δεδομένου έτσι ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ κάτω του στόχου και οι καταναλωτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν στις ΗΠΑ περίπου το 70% της οικονομικής δραστηριότητας, μεγάλη μερίδα οικονομικών αναλυτών εκτιμά ότι η Fed θα επιδείξει μεγάλη προσοχή στις κινήσεις των επιτοκίων.