ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεγάλη απάτη του CEO της PJT Partners

Η μεγάλη απάτη του CEO της PJT Partners

Κέρδιζε περισσότερα από 3 εκατ. δολάρια τον χρόνο και ήταν ο τελευταίος μιας μεγάλης οικογένειας τραπεζιτών, αλλά σήμερα είναι υπόδικος και κατηγορούμενος για απάτη και κλοπή 25 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για τον 39χρονο Αντριου Κάσπερσεν, έως τη Δευτέρα διευθύνοντα σύμβουλο της επενδυτικής συμβουλευτικής PJT Partners Inc., ο οποίος κατηγορείται ότι επινόησε σειρά ψευδών «πιστωτικών και επενδυτικών εργαλείων» και υποσχόμενος υψηλές αποδόσεις κατόρθωσε να εξαπατήσει διαχειριστές κεφαλαίων και να τους αποσπάσει ιλιγγιώδη ποσά.

Ο Αντριου Κάσπερσεν είναι γόνος της οικογένειας τραπεζιτών Κάσπερσεν και συγκεκριμένα γιος του Φιν Κάσπερσεν, που έδωσε το όνομά του σε βιβλιοθήκες και αναγνωστήρια του Πρίνστον και του Χάρβαρντ χάρη σε σειρά δωρεών του αλλά αυτοκτόνησε το 2009, καθώς σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα έπασχε από καρκίνο και ήταν ύποπτος για φοροδιαφυγή. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η σύλληψη του Αντριου στις 26 Μαρτίου, έπειτα από καταγγελία υπαλλήλου πελάτη του, θέτει ερωτήματα για το πώς η PJT δεν αντελήφθη τις έκνομες δραστηριότητές του και για το πώς είναι δυνατόν κάποιος σαν αυτόν με θέση σαν τη δική του να επινοήσει μια απάτη που ήταν αναμενόμενο να ανακαλυφθεί.

Η εισαγγελία εκτιμά πως άρχισε να εξαπατά επενδυτές τον Ιούλιο του περασμένου έτους, όταν η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Irving Place Capital επιχείρησε να αντλήσει κεφάλαια ύψους 500 εκατ. δολαρίων για την αναδιάρθρωσή της. Τότε ο Κάσπερσεν πρότεινε σε διαχειριστή hedge fund να διαθέσει κεφάλαιά του υποσχόμενος απόδοση ύψους 15% σχετική με την αναδιάρθρωση της Irving Place. Ο λογαριασμός που έδωσε, όμως, για να τοποθετηθούν τα κεφάλαια ανήκε στον ίδιο και όχι στην Irving Place, που έχει δηλώσει άγνοια για την απάτη και συνεργάζεται με τις εισαγγελικές αρχές.

Το απατηλό σχήμα κατέρρευσε προ ολίγων εβδομάδων, όταν πρότεινε στον ίδιο επενδυτή να τοποθετήσει άλλα 20 εκατ. δολάρια και ισχυρίστηκε πως η οικογένειά του έχει τοποθετήσει 5 εκατ. δολάρια στην ίδια επένδυση. Το θύμα τού ζήτησε να μιλήσει με στέλεχος εταιρείας που εμφανιζόταν στα πλαστά έγγραφα του Κάσπερσεν. Τώρα η υπεράσπιση υποστηρίζει πως ο πελάτης της αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας και ο Αντριου Κάσπερσεν έχει, προς το παρόν, αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ύψους 5 εκατ. δολαρίων.