ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπάρχουν όρια στη μείωση επιτοκίων, προειδοποιεί ο Μπ. Κερέ

Υπάρχουν όρια στη μείωση επιτοκίων, προειδοποιεί ο Μπ. Κερέ

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) δεν θα μειωθούν σε «εξωφρενικά» χαμηλά επίπεδα, δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ευρωτράπεζας. «Δεν αποτελούν το μοναδικό εργαλείο για την ενίσχυση του πληθωρισμού κοντά στο 2% ακόμη και αν πραγματοποιηθούν πρόσθετες μειώσεις». Ο ίδιος απέρριψε σενάρια για την απευθείας διάθεση ρευστού στους καταναλωτές –μια θεωρητική λύση που είναι γνωστή ως «helicopter money»– ως ύστατο μέσο για να τονωθεί η ζήτηση οπότε και οι τιμές στην πραγματική οικονομία από το -0,2% τον Φεβρουάριο.

Οι δηλώσεις του κ. Κερέ στην ιστοσελίδα Politico συμπίπτουν με την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, αλλά και την εξασθένηση της εμπιστοσύνης στις οικονομίες των 19 κρατών-μελών στο χαμηλό 13μήνου. Τον Μάρτιο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 103 μονάδες από τις 103,9 μον. τον Φεβρουάριο, με πτώση στην εμπιστοσύνη για τον κατασκευαστικό και τον βιομηχανικό κλάδο. Οι φόβοι αυτοί πυροδοτούνται από τη συσσώρευση στοιχείων που έδειξαν επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αλλά και επιδείνωση του κλίματος στην παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας στις αρχές του έτους τις αγορές στο βαθύ κόκκινο. Η δραματική επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών οδήγησαν τη Standard & Poor’s στην αναθεώρηση των προβλέψεων για ανάπτυξη στο 1,5% το 2016 από το 1,8% που είχε εκτιμηθεί τον Νοέμβριο. Παράλληλα, ο πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθεί μόνον κατά 0,4% το 2016, αρκετά χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση για 1,1%. «Η μεγάλη επιδείνωση του κλίματος στον χρηματοοικονομικό κλάδο στις αρχές του έτους ανέκοψε την πορεία ανάπτυξης στις οικονομίες της Ευρωζώνης», είπε ο Ζαν-Μισέλ Σιξ, οικονομολόγος του οίκου για την Ευρώπη. Παρατήρησε, επίσης, πως φθίνει η επίδραση των κεντρικών τραπεζών για την ενίσχυση του πληθωρισμού και τις προοπτικές ανάπτυξης. Εν τούτοις, οι νέες εκτιμήσεις της Standard & Poor’s δεν θα επηρεάσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Στη χθεσινή συνέντευξη που έδωσε στην Politico, ο κ. Κερέ δεν αποδέχτηκε πως η κερδοφορία των τραπεζών δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων. Τόνισε, ειδικότερα, ότι οι τράπεζες αύξησαν πέρυσι τα επιτοκιακά περιθώριά τους, μία από τις βασικές πηγές εσόδων τους, αφού η ΕΚΤ είχε μειώσει πρώτη φορά το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,2% τον Σεπτέμβριο του 2014. Στις 10 Μαρτίου, η ΕΚΤ μείωσε μία ακόμη φορά το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,4% μαζί με μια σειρά μέτρων περαιτέρω χαλάρωσης στη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης λόγω της μεγάλης ανασφάλειας στις αγορές για επικείμενη ύφεση στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ είναι υποστηρικτής της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που έχει χαράξει ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, και δήλωσε πως είναι προς το συμφέρον όλων, ακόμη και των καταθετών της Γερμανίας, να ενισχυθεί ο πληθωρισμός κοντά στο 2%. Απαντώντας στις αντιδράσεις της Γερμανίας για την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, ο κ. Κερέ τόνισε ότι είναι «ειρωνικό, ιδιαίτερα όταν αποκλειστικός στόχος της ΕΚΤ είναι η επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό, όπως ορίζει το καταστατικό της ΕΚΤ μετά την επιμονή της Γερμανίας».