ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύμβουλοι σε ρωσικές ιδιωτικοποιήσεις οι UBS και Credit Suisse

Σύμβουλοι σε ρωσικές ιδιωτικοποιήσεις οι UBS και Credit Suisse

Καθώς η Μόσχα δρομολογεί κύμα ιδιωτικοποιήσεων για να καλύψει τη μείωση των εσόδων της από τις εξαγωγές πετρελαίου, δύο ελβετικές τράπεζες, και συγκεκριμένα οι UBS και Credit Suisse, έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκλησή της να αναλάβουν συμβουλευτικό ρόλο στη σύναψη των σχετικών συμφωνιών. Η πρόσκληση της Μόσχας αφορά την προγραμματισμένη πώληση του 50,08% της μεσαίου μεγέθους πετρελαϊκής Bashneft, καθώς και μεριδίων 10,9% τόσο στην εταιρεία αδαμαντωρυχείων Alrosa όσο και στην τράπεζα VTB.

Τραπεζικές πηγές που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν πως οι δύο ελβετικές τράπεζες αρχικά είχαν αρνηθεί να παράσχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στη Μόσχα, εκφράζοντας ανησυχία για το ενδεχόμενο να παραβιάζουν έτσι τις εναντίον της κυρώσεις από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Τώρα, όμως, το Reuters επικαλείται αποκλειστική πληροφόρηση από τρία στελέχη ελβετικών τραπεζών που αναφέρουν ότι οι δύο αυτές τράπεζες δήλωσαν πρόθυμες να συνεργασθούν με τη Μόσχα στον βαθμό που η εμπλοκή τους δεν αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων ΗΠΑ και Ε.Ε. κατά της Ρωσίας. Μια ακόμη τραπεζική πηγή, άλλωστε, αναφέρει πως ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Μόσχας η ιταλική τράπεζα UniCredit.

Σημειωτέον ότι η Ελβετία δεσμεύθηκε να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Μόσχας, μολονότι δεν αποτελεί μέλος της Ε.Ε. Την εξαίρεσε, ωστόσο, η Μόσχα από τα αντίποινα που επέβαλε στις εισαγωγές τροφίμων από την Ευρώπη. Ετσι, το μοναδικό τυρί με προέλευση από τη Δυτική Ευρώπη που βρίσκεται στα ράφια των ρωσικών καταστημάτων είναι το ελβετικό. Στο μεταξύ, οι κυρώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα δεν απαγορεύουν ρητώς στις ευρωπαϊκές τράπεζες να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε συμφωνίες που εμπλέκουν εταιρείες ρωσικών συμφερόντων. Οπως, όμως, επισημαίνει το Reuters, ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπουν οι κυρώσεις βρίσκονται σε γκρίζες περιοχές και μπορούν να ερμηνευθούν με διαφορετικούς τρόπους. Εξάλλου, ορισμένες επιχειρήσεις εκφράζουν φόβους πως θα μπορούσαν να υποστούν πλήγμα αν θεωρηθεί ότι παραβίασαν τις κυρώσεις σε περίπτωση που επιβληθούν αυστηρότερες.

Η Μόσχα έχει, πάντως, προσκαλέσει τις μεγαλύτερες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι αμερικανικές Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America Merrill Lynch και Morgan Stanley καθώς και οι ευρωπαϊκές Deutsche Bank, Barclays, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas, Societe Generale. Εχει επίσης προσκαλέσει τις ρωσικές τράπεζες Sberbank, VEB, Gazprombank, Renaissance Capital, Alfa Bank, MDM Bank και τον οίκο δημοπρασιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.