ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εχασε» τον στόχο για το έλλειμμα η Ισπανία

«Εχασε» τον στόχο για το έλλειμμα η Ισπανία

Η Ισπανία υπερέβη εκ νέου το 2015 τον στόχο του δημοσίου ελλείμματος, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός προϋπολογισμού της  χώρας, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει την πίεση στην επόμενη κυβέρνηση για επιβολή νέων περικοπών.

Το έλλειμμα μειώθηκε στο 5,2% από 5,8% την περασμένη χρονιά, σηματοδοτώντας το όγδοο συνεχόμενο έτος στο οποίο η Ισπανία υπερέβη τον στόχο. «Πρόκειται για νέα μείωση του ελλείμματος, ωστόσο είναι ανεπαρκής», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κρίστομπαλ Μοντόρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας είχε προβλέψει λίγο πριν τις εκλογές του περασμένο Δεκεμβρίου ότι το έλλειμμα θα έφτασε στα επίπεδα του 4,2% το 2015 και του 2,8% το 2016, κάτι που σημαίνει ότι θα έπεφτε κάτω από το όριο του 3% που έχει θέσει η Ε.Ε. Ωστόσο, τόσο οι οικονομολόγοι, όσο και οι Βρυξέλλες διατηρούσαν σοβαρές επιφυλάξεις γι' αυτά τα νούμερα, όπως αποδείχθηκε δικαιολογημένα.

Αλλωστε, ο αρμόδιος Επίτροπος για οικονομικά θέματα, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε σήμερα ότι το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει της ανησυχίες της Κομισιόν σχετικά με την πορεία του προϋπολογισμού της Ισπανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ιβηρική χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας από τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, πορευόμενη έκτοτε με υπηρεσιακή κυβέρνηση και με ανεπιτυχείς, μέχρι στιγμής, διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης.