ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

10 εκατ. ευρώ δίνει η Δανία για στοιχεία των Panama Papers

07s9iceland1-thumb-large

To υπουργείο Οικονομικών της Δανίας αγοράζει λίστες με στοιχεία φορολογουμένων που εμπλέκονται στα Panama Papers έναντι 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, η κυβέρνηση της Δανίας, έλαβε το καλοκαίρι μία ανώνυμη προσφορά για στοιχεία που περιλαμβάνονται στα περίπου 200.000 έγγραφα που διέρρευσαν από την παναμέζικη νομική εταιρεία Mossack Fonseca. Η τελευταία είχε βοηθήσει πελάτες της να ανοίξουν υπεράκτιες εταιρείες.

Ο υπουργός Φορολογίας της Δανίας δήλωσε ότι όλα δείχνουν ότι «πρόκειται για μια χρήσιμη πληροφορία» και ότι «το χρωστάμε στους Δανούς φορολογουμένους που καταβάλλουν κανονικά τους φόρους τους». Σύμφωνα με τον ίδιο και άλλα δανέζικα κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ της αγοράς ορισμένων από τα 200.000 περίπου έγγραφα που διέρρευσαν από τη Mossack Fonseca, λέγοντας πως «το υλικό περιλαμβάνει πολύτιμες πληροφορίες για εκατοντάδες Δανούς φορολογουμένους.

Η υπόθεση των Panama Papers ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη με τη δημοσίευση περίπου 11,5 εκατ. αρχείων που σχετίζονται με 214.000 offshore.

Τα στοιχεία συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη από το πρώτο κύμα διαρροών, καθώς βρέθηκαν με offshore πρωθυπουργοί, βασιλείς, αστέρες του θεάματος κ.ά.

Ανάμεσα στα ηχηρά ονόματα που εμφανίστηκαν εκείνη την εποχή να είχαν εμπλοκή στις λίστες των Panama Papers ήταν του πρωθυπουργού της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον, του προέδρου της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι, του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, της κόρης του πρωθυπουργού του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ κ.ά.