ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΟΠΕΚ βλέπει αύξηση της προσφοράς πετρελαίου

13s26opec

Μεγαλύτερο θα είναι το πλεόνασμα πετρελαίου το επόμενο έτος καθώς μπαίνουν στην παγκόσμια αγορά καινούργιες πετρελαιοπηγές, ενώ παράλληλα η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών δεν κάμπτεται από τις φθηνές τιμές. Αυτή είναι η πρόβλεψη του ΟΠΕΚ, η οποία κάθε άλλο παρά εμπνέει αισιοδοξία ότι επίκειται ανάκαμψη των τιμών του «μαύρου χρυσού».

Στις νέες πετρελαιοπηγές που μπαίνουν στην αγορά συγκαταλέγεται η Κασαγκάν του Καζαχστάν. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, η προσφορά από χώρες που δεν είναι μέλη του θα αυξηθεί κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος. Η παραγωγή από τις χώρες του διεθνούς καρτέλ βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, παρά την ελαφρά μείωση που σημείωσε τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

Τον Αύγουστο ήταν 33,24 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μειωμένη κατά 23.000 βαρέλια την ημέρα από τον Ιούλιο, οπότε βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. Εν τω μεταξύ, το διεθνές καρτέλ εκτιμά ότι το 2017 η ζήτηση για πετρέλαιο των χωρών-μελών του θα περιορισθεί κατά μέσον όρο στα 32,48 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καταγράφοντας μείωση κατά 530.000 βαρέλια την ημέρα από την προηγούμενη εκτίμησή του. Προβλέπει ότι το 2017 θα υπάρχει πλεόνασμα 760.000 βαρελιών την ημέρα, αν η δική του παραγωγή παραμείνει αμετάβλητη.