ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορυφή στην εισοδηματική ανισότητα

17s1londin

Στις χώρες με τη μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα συγκαταλέγεται η Βρετανία, καθώς το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού της κατέχει 20 φορές περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο 20%. Η διαπίστωση ανήκει στην Oxfam, την οργάνωση-ομπρέλα που συσπειρώνει 18 μη κυβερνητικές οργανώσεις κατά της φτώχειας, η οποία επισημαίνει ότι περίπου 634.000 Βρετανοί ελέγχουν πλούτο εικοσαπλάσιο από εκείνον που ελέγχουν 13 εκατ. άνθρωποι. Η εν λόγω οργάνωση κάλεσε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να λάβει μέτρα για να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στους «έχοντες» και στους «μη έχοντες» στη χώρα. Η σχετική έκθεσή της προέκυψε ύστερα από αναλύσεις στοιχείων της Credit Suisse, που καταδεικνύουν ότι το πλουσιότερο 10% των Βρετανών ελέγχει πάνω από τον μισό πλούτο της χώρας και το πλουσιότερο 1% (το 23%) σχεδόν το 1/4 του συνόλου. Το φτωχότερο 20%, αντιθέτως, αρκείται μόλις στο 0,8% του πλούτου της Βρετανίας και, όπως προκύπτει από τις έρευνες της Oxfam, νιώθει αποκλεισμένο τόσο από τις πολιτικές εξελίξεις όσο και από τις οικονομικές ευκαιρίες. Ερμηνεύοντας, άλλωστε, την απόφαση των Βρετανών για το Brexit, η Oxfam σχολιάζει πως το δημοψήφισμα «είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουν στα άκρα οι διαχωρισμοί στη χώρα και πολλοί άνθρωποι να αποξενωθούν από την πολιτική. Ψήφισαν έτσι υπέρ μιας αλλαγής, με την ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξει η οικονομική τους κατάσταση».

Εκφράζει πάντως ικανοποίηση για το ότι η κ. Μέι αναγνώρισε την ανάγκη να αλλάξει η φιλοσοφία των επιχειρήσεων, καθώς και για τα μέτρα που σκοπεύει αυτή να προωθήσει:

• Να δώσει στους εργαζομένους δυνατότητα ισχυρότερης εκπροσώπησης στα Δ.Σ.

• Να προσφέρει στις επιχειρήσεις κίνητρα για να βελτιώσουν τις δεξιότητες των εργαζομένων τους.

• Να επιβάλει όριο στους μισθούς, ώστε οι αποδοχές των πιο υψηλόμισθων να μην υπερβαίνουν το εικοσαπλάσιο των χαμηλόμισθων.

• Να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή.