ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WEF: Στην 86η θέση κάτω από τη Ναμίμπια η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας

athinaskiessos--2

Στην 86η θέση, πιο χαμηλά δηλαδή και από τη Ναμίμπια, βρίσκεται η Ελλάδα στην ετήσια κατάταξη των χωρών στη λίστα του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας για την περίοδο 2016-2017 που έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

Μεταξύ των 138 χωρών της λίστας, την πρωτιά καταλαμβάνει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η Ελβετία, ενώ την τελευταία θέση έλαβε η Υεμένη.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Γερμανία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και η Φινλανδία. Μάλιστα οι τρεις πρώτες χώρες, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ βρίσκονταν ακριβώς στην ίδια θέση και το 2015.

Η Ελλάδα φιγουράρει στην 86η θέση της λίστας αφήνοντας πίσω της την Αλγερία, την Ονδούρα, την Καμπότζη και την Σερβία. Την ίδια ώρα, βρίσκεται πίσω από την Ουκρανία, τη Ναμίμπια, την Κύπρο και το Μαυροβούνιο.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αν και οι μισές από τις δέκα πρώτες χώρες είναι ευρωπαϊκές, στην κατάταξη αποτυπώνονται και οι διαφορές ανάμεσα στον βορρά και τον νότο. Η Ισπανία βρισκόταν στην προηγούμενη κατάταξη στην 32η θέση, η Ιταλία έχει πέσει κατά μία θέση και βρίσκεται 44η και η Ελλάδα βρίσκεται πέντε θέσεις πιο κάτω από τη λίστα για την περίοδο 2015-2016. Η Γαλλία αντιθέτως ανέβηκε μια θέση και βρίσκεται 21η στη σειρά.

Για την κατάρτιση της λίστας λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από δείκτες που ομαδοποιούνται στις ακόλουθες κατηγορίες: 1) θεσμικά όργανα, 2) υποδομές, 3) μακροοικονομικό περιβάλλον, 4) υγεία, 5) πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 6) ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση, 7) αποτελεσματικότητα της αγοράς αγαθών, 8) αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας, 9) ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών αγορών, 10) τεχνολογία, 11) μέγεθος αγοράς, 12) επιχειρηματική εξειδίκευση και καινοτομία.

wef-stin-86i-thesi-kato-apo-ti-namimpia-i-ellada-stin-pagkosmia-katataxi-antagonistikotitas0

wef-stin-86i-thesi-kato-apo-ti-namimpia-i-ellada-stin-pagkosmia-katataxi-antagonistikotitas1