ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποδόσεις

Αποδόσεις

Πετρέλαιο

Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κατά περίπου 2% από την αρχή της εβδομάδας διότι η Λιβύη ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή της και επειδή η άνοδος του δολαρίου αντιστάθμισε την επίπτωση που είχε η συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής. Η τιμή του αμερικανικού αργού για παράδοση τον Ιανουάριο υποχωρούσε χθες το μεσημέρι κατά 0,71% στα 50,54 δολάρια το βαρέλι. Παρομοίως, η τιμή του Brent υποχωρούσε κατά 0,48% στα 53,76 δολάρια το βαρέλι. Η Λιβύη ξεκίνησε και πάλι να αντλεί πετρέλαιο από ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματά της. Το δολάριο έχει καταγράψει μια από τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες ανόδους του τελευταίου μήνα μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού στο 0,50% με 0,75%. Η Goldman Sachs προέβλεψε ότι τα αποθέματα θα επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα μέχρι τα μέσα του 2017.

Αντιστάθμισε τις απώλειες ο χρυσός

Η τιμή του χρυσού επανέκαμψε στη διεθνή αγορά μετάλλων, αντισταθμίζοντας σε ένα βαθμό τις απώλειές της, τις οποίες συσσώρευσε για έκτη συνεχή εβδομάδα. Η πτωτική της πορεία των προηγούμενων ημερών συνδέθηκε με την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της, το ισχυρότερο δολάριο και τον ενθουσιασμό των επενδυτών για τις επικείμενες πολιτικές του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η δε αύξηση των επιτοκίων στρέφει το επενδυτικό ενδιαφέρον σε άλλα προϊόντα τα οποία συναρτώνται με τα επιτόκια και έτσι αποδίδουν περισσότερα από το πολύτιμο μέταλλο. Χθες η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,7% στα 1.136,65 δολάρια η ουγγιά. Στο κλείσιμο της Πέμπτης ο χρυσός είχε υποχωρήσει 17% από τα επίπεδα ρεκόρ του Ιουλίου. «O χρυσός μπήκε στο πεδίο της μάχης», παρατηρεί ο Τρόι Γκαγιέσκι, ανώτατος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη SkyBridge Capital. Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει τον Ιούλιο ότι το ράλι για το πολύτιμο μέταλλο διακυβεύεται, ενώ σήμερα επισημαίνει ότι «η εξασθένησή του εμφανίζεται ενόσω η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται και ο πληθωρισμός σταθεροποιείται, παράγοντες που με τη σειρά τους αυξάνουν και τις πιθανότητες επιπλέον αύξησης του κόστους δανεισμού».

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

H απόφαση του ESM να «παγώσει» τα μέτρα για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους επηρέασε αρνητικά την πορεία της εγχώριας αγοράς κρατικών ομολόγων. Μετά το ράλι τιμών που σημειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να επιστρέψει στον Σεπτέμβριο του 2014, αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε αλλαγή σκηνικού. Επέστρεψαν οι πωλητές με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η εικόνα των αποδόσεων και να υποχωρήσουν οι τιμές. Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στο 7,20%, το 3ετές ομόλογο εμφάνισε απόδοση 8,20% και το ετήσιο ομόλογο είχε απόδοση 7,60%. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) αναρριχήθηκε στις 690 μ.β. στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Υπενθυμίζουμε ότι στο ξεκίνημα της εβδομάδας το spread είχε ανέλθει στις 620 μ.β.