ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

g_oik_a04--11

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στην αμερικανική αγορά, αργά χθες το απόγευμα, οι δείκτες εμφάνιζαν άνοδο, ανακάμπτοντας ύστερα από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών. Ο Dow Jones εμφάνιζε κέρδη 1,18% στις 25.091,25 μονάδες και ο S&P 500 0,94% στις 2.726,6 μονάδες. Το ευρώ ενισχύθηκε ως προς το δολάριο στο 1,2320 δολ. Στην αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο χθες παρουσίασε άνοδο. Το αργό Ν. Υόρκης, συγκεκριμένα, είχε άνοδο στα 63,03 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων. Τα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία δείχνουν ότι τα πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΠΑ εμφάνισαν απρόσμενη μείωση, ενώ θετικά για την τιμή του πετρελαίου λειτουργεί και η αποδυνάμωση του δολαρίου.

Ειδικότερα, ένας από τους παράγοντες που επηρέασαν δυσμενώς το κλίμα στην Ευρώπη ήταν η δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Αντιθέτως, αυτή η εξέλιξη δεν επηρέασε το κλίμα στην αμερικανική αγορά. Οι επενδυτές εξετάζουν το εάν τα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ θα αποτυπωθούν και στην άνοδο του πληθωρισμού, υποχρεώνοντας πιθανώς την τράπεζα να αυξήσει πιο γρήγορα τα επιτόκιά της. «Αυτήν τη στιγμή η αγορά έχει αφήσει πίσω της τις διορθωτικές κινήσεις και βαδίζει με το σκεπτικό ότι πρέπει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, εκτός απροόπτου. Πάντως, η αστάθεια παραμένει», τόνισε ο Πίτερ Γιάνκοβσκις, επικεφαλής του βραχίονα επενδύσεων της Oakbrook Ιnvestments.

Στη Γηραιά Ηπειρο ακόμα ένας παράγοντας που διαμόρφωσε το κλίμα ήταν τα εταιρικά αποτελέσματα και τα μακροοικονομικά στοιχεία – τα εταιρικά αποτελέσματα αν και ευνοϊκά, δεν επηρέασαν αναλόγως τους επενδυτές. Στη Γερμανία ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας αναθεωρήθηκε προς το χειρότερο. Την καλύτερη επίδοση είχε η τιμή της μετοχής της Barclays κατά 4,4%, αφότου δήλωσε ότι φέτος θα καταβάλει κανονικό μέρισμα στους μετόχους της. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με -0,2%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 με -0,4%, στη Φρανκφούρτη ο XETRA DAX με -0,07%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -0,84%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,13% και στη Μαδρίτη ο IBEX με 0,54%.