ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

g_oik_a04--11

Γενικευμένη πτώση σημείωσαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω πολιτικής κρίσης στην οποία βυθίζεται η Βρετανία, με αιχμή το σχέδιο συμφωνίας της κυβέρνησης Μέι με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η στερλίνα που, μετά τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις μελών της βρετανικής κυβέρνησης, υποχώρησε 1,9% έναντι του δολαρίου και το βράδυ κυμαινόταν στο 1,2777 δολάριο.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου, αντιθέτως, ήταν το μοναδικό από όλα τα ευρωπαϊκά που έκλεισε με θετικό πρόσημο. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που αντλεί το 70% των κερδών του από το εξωτερικό, ενισχύεται πάντα όταν υποχωρεί η στερλίνα. Η υποχώρηση, όμως, που σημείωσαν χθες όσες επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην εγχώρια αγορά της Βρετανίας, όπως ο τραπεζικός και ο κατασκευαστικός τομέας, σχεδόν εκμηδένισαν τα κέρδη. Ετσι, ο FTSE 100 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,06%.

Αντιθέτως, ο δείκτης FTSE 250 που έχει μεγαλύτερη έκθεση στη βρετανική οικονομία έκλεισε με απώλειες 1,3%. Τη μεγαλύτερη πτώση της μετά τις 24 Ιουνίου του 2016 σημείωσε η μετοχή της κρατικής τράπεζας Royal Bank of Scotland χάνοντας 9,3% και αφαιρώντας, έτσι, από τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας 2,85 δισ. στερλίνες. 

Σε περίπτωση κλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης ενδέχεται να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και να αναδειχθεί νικητής το Εργατικό Κόμμα που έχει δεσμευθεί να διασπάσει την τράπεζα.

Οι μετοχές των Lloyds και Barclays σημείωσαν πτώση 5% και 4,1% αντιστοίχως, ενώ της HSBC που έχει μεγάλη διεθνή παρουσία σημείωσε άνοδο 2,1%.

«Μοιάζει λίγο με τη συνεδρίαση στις 24 Ιουνίου του 2016 αλλά σε μικρότερο βαθμό», σχολίασε ο Ντέβιντ Κέιρ, στέλεχος της ΤΒ Saracen Global Income and Growth Fund στο Εδιμβούργο.

Ανάλογα, μεγάλη πτώση σημείωσε ο κατασκευαστικός κλάδος με τις εταιρείες Persimmon, Taylor Wimpey και Berkeley Group να καταγράφουν απώλειες 6% και 7%, η μεγαλύτερη πτώση τους μετά το δημοψήφισμα του Brexit. Εξάλλου, το γειτονικό χρηματιστήριο της Ιρλανδίας έκλεισε με πτώση 3,9%. Με υποχώρηση 0,52% έκλεισε ο δείκτης XETRA DAX της Φρανκφούρτης και με πτώση 0,7% ο CAC 40 της Γαλλίας. Η Wall Street, αντιθέτως, κινείτο ανοδικά μέχρι λίγο πριν από το κλείσιμο.