ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Θα συνεχίσει τα «δώρα» στην Ευρωζώνη ο… Άι Βασίλης Μάριο Ντράγκι;

Bloomberg: Θα συνεχίσει τα «δώρα» στην Ευρωζώνη ο… Άι Βασίλης Μάριο Ντράγκι;

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρόσφερε στη νομισματική ένωση πλούσια δώρα που απέτρεψαν την κατάρρευση του ευρώ, κράτησαν τις τράπεζες ζωντανές και διευκόλυναν την οικονομική ανάκαμψη.

Καθώς πλησιάζει η εορταστική περίοδος, με το κλίμα στην Ευρώπη να σκιάζεται από τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης, το ερώτημα είναι αν ο Ντράγκι θα ανακοινώσει νέα δώρα στη συνέντευξη Τύπου της 13ης Δεκεμβρίου.

Δυστυχώς, αυτή τη φορά είναι μάλλον απίθανο η ΕΚΤ να τονώσει τα πνεύματα. Οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι δείχνουν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προτιμήσει να τηρήσει στάση αναμονής πριν προσφέρει κάποια νέα υποστήριξη.

Η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου πιθανότατα θα σηματοδοτήσει την λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, όπως το ξέρουμε.

Ο πληθωρισμός κινείται στο 2%, ελάχιστα πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ. Οι συμφωνίες για αυξήσεις στους μισθούς, ιδιαίτερα στη Γερμανία, διασφαλίζουν ότι οι τιμές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σύντομα. Άρα η ΕΚΤ μπορεί να αποσύρει το ισχυρότερο εργαλείο της, που είχε επισύρει τις επικρίσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών του Βορρά.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η πολιτική των επανεπενδύσεων θα προσφέρει άφθονα κίνητρα. Ωστόσο, οι επενδυτές εξακολουθούν να αναρωτιούνται αν ο Ντράγκι διαθέτει άλλα μυστικά δώρα για να χαρίσει.

Εξάλλου, ο διαρθρωτικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 1% τον Νοέμβριο. Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0,2% κατά το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που αποδόθηκε σε έκτακτους παράγοντες.

Αν όμως πρόκειται για την αρχή των χειρότερων που έρχονται;

Οι άνεμοι του προστατευτισμού που έρχονται από τον Ατλαντικό και η αυτοκτονική οικονομική συμπεριφορά της Ιταλίας επιβάλλουν σύνεση. Δύο είναι οι πιθανοί τρόποι απάντησης της ΕΚΤ.

Ο πρώτος είναι να μεταθέσει ημερομηνία της καθοδηγητικής πολιτικής για την αύξηση των επιτοκίων, που επί του παρόντος έχει προγραμματιστεί για το επόμενο φθινόπωρο.

Ο δεύτερος είναι να χορηγήσει νέα φθηνά δάνεια στις τράπεζες. Όμως η ΕΚΤ θεωρεί τους κινδύνους για την οικονομία της ευρωζώνης «γενικά ισορροπημένους».

Επιπλέον, η παρούσα χρονική συγκυρία δεν είναι κατάλληλη για την αναγγελία νέων μέτρων στήριξης.

Ο Ντράγκι αποχωρεί στα τέλη Οκτωβρίου και ο αντικαταστάτης του μπορεί να έχει διαφορετικό σκεπτικό.

Αν η ΕΚΤ εγκαινίαζε νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης των τραπεζών, αυτό θα εκλαμβανόταν σαν δώρο προς τις ιταλικές τράπεζες.

Φυσικά, η αυτοπεποίθηση της ΕΚΤ θα αποδεικνυόταν πως είναι λανθασμένη αν η οικονομική επιβράδυνση είναι σημαντική τους προσεχείς μήνες.

Προς το παρόν πάντως μην περιμένετε γενναιόδωρα Χριστούγεννα. Ακόμη και ο Αι Βασίλης πρέπει να ξεκουράζεται κάπου-κάπου, καταλήγει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ