ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες απώλειες­ σε Ευρώπη και Wall Street

g_oik_a04--2

Με σημαντική πτώση έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση στη Wall Street καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να αμφιβάλλουν κατά πόσον η εκεχειρία που συμφώνησαν Τραμπ και Σι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο δείκτης DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, ο οποίος θεωρείται πως είναι ο πλέον ευαίσθητος στις ανησυχίες των επενδυτών για την Κίνα και τον εμπορικό πόλεμο, έκλεισε χθες με πτώση 1,1%. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με ζημίες 0,8%. Τη μεγαλύτερη πίεση δέχθηκε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών και έκλεισε με απώλειες 1,7%, ενώ οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών Volkswagen, BMW και Daimler έκλεισαν με πτώση μεταξύ 1,6% και 3%.

Αντίστοιχα μεγάλη πίεση δέχτηκαν οι μετοχές και του τεχνολογικού τομέα, ο οποίος έχει επίσης μεγάλη έκθεση στην Κίνα, με τον κλάδο να υποχωρεί στο τέλος της συνεδρίασης κατά 1,4%. Το ήδη κακό κλίμα επηρεάστηκε ακόμη περισσότερο από την περαιτέρω συρρίκνωση μεταξύ της απόδοσης των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων και των διετών, που περιορίστηκε χθες στις 10 μονάδες βάσης, σημάδι πως η αγορά ανησυχεί για ενδεχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα.

Τη Δευτέρα αντιστράφηκε η καμπύλη απόδοσης μεταξύ αμερικανικών τριετών και πενταετών ομολόγων, για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Πριν από κάθε ύφεση της αμερικανικής οικονομίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει προηγηθεί αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης μεταξύ αμερικανικού δεκαετούς και διετούς ομολόγου.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones υποχωρούσε αργά χθες το βράδυ κατά 2,94% και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κατέγραφε απώλειες της τάξης του 3,02%. Ακόμη πιο απογοητευτική ήταν η κατάσταση για τις εταιρείες του Nasdaq, ο οποίος κατέγραφε απώλειες 3,44%. Τη χειρότερη απόδοση είχε χθες ο τραπεζικός κλάδος, ο σχετικός δείκτης του S&P 500 υποχωρούσε κατά 2,13%, καθώς η υποχώρηση της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων αποτελεί προειδοποιητικό σήμα για επιβράδυνση της ανάπτυξης. O δείκτης τεχνολογικών εταιρειών υποχωρούσε κατά 1,13% και ο δείκτης των βιομηχανικών εταιρειών υποχωρούσε κατά 1,98% εξαιτίας της ανησυχίας για την εξέλιξη του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας.