ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η… κρίση μείωσε τους φτωχούς συνταξιούχους

Η… κρίση μείωσε τους φτωχούς συνταξιούχους

Μια… ανέλπιστα καλή θέση καταλαμβάνει η χώρα μας σε σχέση με τον αριθμό των συνταξιούχων που κινδυνεύουν να διολισθήσουν σε κατάσταση φτώχειας.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το 2017 σχεδόν ένας στους δέκα συνταξιούχους στην Ελλάδα (ποσοστό 9,5%) βρισκόταν στο κατώφλι του ορίου φτώχειας, όταν στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 14%.

Μάλιστα, ενώ στην Ε.Ε. το ποσοστό αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο, καθώς το 2016 ήταν στο 13,8%, στην Ελλάδα παρατηρείται μείωση κατά 0,2 μονάδες και κατά περίπου 10 μονάδες συγκριτικά με το 2010, όταν το ποσοστό ήταν 19%.

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, το 2011, το ποσοστό αυτό άγγιξε το ανώτατο επίπεδο του 19,9%, ακολούθησε όμως από εκεί και πέρα μια σημαντική πτωτική πορεία, που σύμφωνα με τους ειδικούς εξηγείται από την παράλληλη πτώση των εισοδημάτων.

Και αυτό, γιατί ως κατώφλι φτώχειας σε κάθε χώρα ορίζεται το εισόδημα που βρίσκεται κάτω από το 60% του διάμεσου εθνικού εισοδήματος, μετά την καταβολή συντάξεων, επιδομάτων και άλλων κρατικών βοηθημάτων.

Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα το όριο της φτώχειας στη χώρα μας, από περίπου 485 ευρώ τον μήνα, να διολισθήσει στα 382 ευρώ, με συνέπεια πολλοί συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη κοντά στα 450 ευρώ να μη θεωρείται πλέον ότι κινδυνεύουν από φτώχεια.

Σε αυτούς που κινδυνεύουν συγκαταλέγονται κατά κύριο λόγο όσοι λαμβάνουν πολύ χαμηλές συντάξεις χηρείας, αγρότες που λαμβάνουν τη λεγόμενη «προνοιακή» σύνταξη του ΟΓΑ καθώς και ανασφάλιστοι υπερήλικες που λαμβάνουν 360 ευρώ.

Αναλυτικά, τα στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η καλύτερη θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε., καθώς εκτιμάται πως το 2017 το 9,5% των συνταξιούχων κινδυνεύει να βρεθεί σε ένδεια, με τη Γαλλία που καταλαμβάνει την πρώτη θέση να παρουσιάζει ποσοστό της τάξης του 7% και τη Σλοβακία με 8% και τις Δανία, Ουγγαρία και Λουξεμβούργο με 9% να ακολουθούν.

Στην άλλη άκρη του φάσματος βρίσκονται κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ, με την αρνητική πρωτιά να έχει η Εσθονία (46%) και να ακολουθούν η Λετονία, η Λιθουανία και η Βουλγαρία.

Σημειώνεται πως κατά μέσον όρο σε ολόκληρη την Ε.Ε. το ποσοστό υπολογίζεται στο 14,2% κι ότι ο κίνδυνος για γυναίκες συνταξιούχους είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τους άνδρες.

Καθώς βέβαια η εσωτερική υποτίμηση που διενεργήθηκε, κατά το διάστημα της κρίσης, στα εισοδήματα των Eλλήνων εργαζομένων στη χώρα μας ήταν σημαντικά υψηλότερη από αυτήν στις συντάξεις, το αντίστοιχο ποσοστό για τους εργαζομένους στη χώρα μας που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας, εγκλωβισμένοι σε ένα σπιράλ χαμηλών μισθών, ήταν, το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της βάσης δεδομένων που διατηρεί η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, 12,9%, επίσης μειωμένο σε σχέση με έναν χρόνο πριν (14,1%). Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο μέσος όρος των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ένδειας ήταν 9,5%.