ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Καρατζάς, ο άνθρωπος που άλλαξε το τραπεζικό τοπίο

O άνθρωπος που αναμόρφωσε το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρος Καρατζάς, έχασε χθες λίγο μετά το μεσημέρι τη μάχη της ζωής.

Ως πρόεδρος της Επιτροπής για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος, που έμεινε γνωστή ως «Επιτροπή Καρατζά», έθεσε τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος το 1985, ενώ εισήγαγε τις πρώτες μεταρρυθμίσεις στη Νομοθεσία του Χρηματιστηρίου με το Νόμο 1806/1988.

Τον Φεβρουάριο του 1996 αναλαμβάνει διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και σηματοδοτεί μια νέα εποχή, κατά την οποία η μεγάλη κρατική τράπεζα μετασχηματίζεται σε ισχυρό όμιλο με αξιοπρόσεκτη διεθνή δραστηριότητα, που είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο της N. Υόρκης. O Θ. Καρατζάς, ταλαντούχος και διορατικός, ευφυής και πνευματώδης, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Καθημερινή» τόνιζε: «Το μόνο μακροπρόθεσμα αναπτυξιακό και εκσυγχρονιστικό μέτρο είναι η παιδεία και η εκπαίδευση, που συνεπάγεται την αναβάθμιση των παραγωγικών ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού».