ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαραθώνιος με αβέβαιο τέλος για τη Μαραθώνια Διαδρομή

Θύμα του κάκιστου διαχειριστικού σχεδιασμού από τις ηγεσίες ΥΠΕΧΩΔΕ και υπ. Πολιτισμού παραμένει η Μαραθώνια Διαδρομή, η έγκαιρη ολοκλήρωση της οποίας -πριν από τους Ολυμπιακούς- καθίσταται μέρα με την ημέρα εξαιρετικά αμφίβολη.

Το στελεχικό -μη πολιτικό- προσωπικό του ΥΠΕΧΩΔΕ αναγνωρίζει πλέον ότι ενδεχόμενη μη ανάδειξη νέου εργολάβου για το τμήμα της Μαραθώνος, που είχε αναλάβει η Ευρ. Τεχνική, εντός των προσεχών τριών εβδομάδων θα σημάνει και την οριστική ακύρωση του έργου! H κατάθεση 4 προσφορών από τις εταιρείες J&P, Ακτωρ, Μηχανική και Παντεχνική στη χθεσινή διαδικασία δεν «έλυσε τα χέρια» των στελεχών του ΥΠΕΧΩΔΕ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της Μηχανικής δεν αποδέχθηκαν τον όρο της μη υποβολής ένστασης ώστε να γίνει άμεσα η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών. Αντιθέτως και οι τέσσερις συμμετέχοντες αποδέχθησαν τους όρους του διαγωνισμού και υπέβαλαν κανονικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Πλέον θα πρέπει να παρέλθει η προθεσμία των δύο εργάσιμων ημερών, ώστε την Τρίτη να κληθούν -εφόσον δεν υποβληθεί ένσταση- οι τέσσερις εταιρείες και να γίνει την Τετάρτη η επιλογή του αναδόχου. Και έτσι, όμως, ουδείς εγγυάται την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου, δεδομένου ότι θα πρέπει να ακολουθήσει έγκριση του Ελεγκτικού Συμβουλίου, διαδικασία που συχνά απαιτεί χρόνο πλέον του μηνός.

Οι εργαζόμενοι στο ΥΠΕΧΩΔΕ κάνουν λόγο για σωρεία λαθών στον σχεδιασμό του έργου, εκτιμούν ότι δεν θα έπρεπε να ανατεθεί σε κατασκευαστικές μικρότερης κατηγορίας, ενώ θεωρούν ως τεράστιο λάθος την αναπροσαρμογή του προγράμματος ώστε να πραγματοποιηθεί το μαραθώνιο test event.

Την ίδια στιγμή, η Μαραθώνος εξακολουθεί να αποτελεί… Γολγοθά για τους οδηγούς, δεδομένου ότι η κατάσταση του οδοστρώματος είναι τραγική. Μάλιστα, στην προσπάθεια έστω και τοπικής επιδιόρθωσης των προβλημάτων εμπλέκεται πλέον και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για ηθελημένες δολιοφθορές από υπεργολάβους που εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι από την Ευρ. Τεχνική.