ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσδοκίες δημιουργεί στον τουριστικό κλάδο η νίκη της N. Δημοκρατίας

Τη λήψη άμεσων μέτρων εν όψει έναρξης της τουριστικής σεζόν, αλλά και την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης στην επιχειρηματική κοινότητα του κλάδου με τη θεσμική του θωράκιση, ζητεί σε πρώτη προτεραιότητα ο τουριστικός κόσμος της χώρας από τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Με ανακούφιση αλλά και μεγάλες προσδοκίες αντιμετωπίζει ο τουριστικός κόσμος της χώρας το εκλογικό αποτέλεσμα που ανέδειξε τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση ελπίζοντας στην υιοθέτηση μιας σταθερής πολιτικής που θα κατευθύνει τον κλάδο σε έξοδο από την τριετή κρίση και, παράλληλα, στη δημιουργία προϋποθέσεων προκειμένου να οδηγηθεί σε αναπτυξιακή τροχιά. Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθεί και ένα νέο διοικητικό σχήμα, πιο λειτουργικό από το σημερινό, αλλά και από αυτό που είχε προωθηθεί λίγο πριν από τις εκλογές, με στόχο μεταξύ άλλων την τοποθέτηση προσώπων σε υπηρεσίες που θα δέσμευαν τη σημερινή κυβέρνηση.

Οπως τονίζει στην «K» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Σταύρος Ανδρεάδης, ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται ένα σταθερό επενδυτικό και φορολογικό πλαίσιο ώστε να χτίσει σε αυτό το αναπτυξιακό του προφίλ. O ιδιωτικός τομέας είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να μπουν οι βάσεις για την περαιτέρω ανάδειξη του κλάδου ως βασικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΣΕΤΕ σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι «μετά μια τριετή περίοδο στασιμότητας σε κρίσιμα τουριστικά μεγέθη, ελλοχεύει σήμερα ο κίνδυνος νέων αρνητικών επιδόσεων και μάλιστα σε ολυμπιακή χρονιά, όπου δυστυχώς οι προσδοκίες για οφέλη σε τουριστικό επίπεδο τίθενται σε αμφισβήτηση. Η τουριστική οικονομία έχει ανάγκη από τολμηρές τομές που θα επιτρέψουν στον τουρισμό να καθιερωθεί ως ο κινητήριος μοχλός της εθνικής οικονομίας. Οι τομές αυτές απαιτούν από τη νέα κυβέρνηση να θέσει την τουριστική πολιτική σε υψηλή προτεραιότητα. Ο τουρισμός αξίζει να έχει πρωταρχική θέση στον μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό της εθνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό πρέπει να αποκτήσει ένα ξεκάθαρο, ευέλικτο και ισχυρό διοικητικό σχήμα, που θα επιτρέπει τον αποτελεσματικό συντονισμό και την υλοποίηση της τουριστικής πολιτικής. Η τουριστική πολιτική οφείλει να έχει σαφείς ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους. Να αναδεικνύει τη σημασία του τουρισμού για την απασχόληση και την περιφερειακή ανάπτυξη. Να ενισχύει την επιχειρηματικότητα, να προστατεύει το περιβάλλον και να προβάλλει τον πολιτισμό μας».

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γεράσιμος Καλλίγερος επισημαίνει την ανάγκη οριοθέτησης στόχων και προτεραιοτήτων για τον τουρισμό, αλλά και τον προσδιορισμό χρονοδιαγραμμάτος υλοποίησης αυτών. Θεωρεί ότι θα πρέπει να αναληφθούν δεσμεύσεις ώστε ο τουριστικός κόσμος της χώρας να επανακτήσει την αισιοδοξία του. Ως θετικό στοιχείο χαρακτηρίζει την προσωπική άποψη που έχει ο νέος πρωθυπουργός K. Καραμανλή για τον τουριστικό κλάδο και τις συχνές αναφορές του από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συνεισφορά του στην εθνική οικονομία.