ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολυμπιακές προτεραιότητες στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης

Την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται στην Ελλάδα η ηγεσία της ΔΟΕ προκειμένου να συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση τις σοβαρές εκκρεμότητες στην ολυμπιακή προετοιμασία. O πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Ζακ Ρογκ σε δήλωσή του συνεχάρη τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας K. Καραμανλή για τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές και πρόσθεσε με νόημα: «Πριν και κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας, οι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωσαν τη ΔΟΕ ότι οι προετοιμασίες των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα επηρεάζονταν αρνητικά από τις εκλογές. Αναμένουμε πλέον ότι θα γίνουν ιδιαιτέρως θετικά βήματα για τους Αγώνες».

Ο νέος πρωθυπουργός έχει ήδη πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με τον κ. Ρογκ, με τον πρόεδρο της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ και τον εντεταλμένο σύμβουλο των Ολυμπιακών Αγώνων Z. Φέλι. Τον τόνο για τις επόμενες κινήσεις της νέας κυβέρνησης όσον αφορά τους Αγώνες έδωσε χθες ο κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα».

Δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα να γίνουν αλλαγές», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε πως γνωρίζει «ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και έγιναν λάθη, αλλά δεν είναι καιρός για κριτικές. Πρέπει να κάνουμε το χρέος μας για να έχουμε μια ασφαλή και μεγάλη Ολυμπιάδα».

Η νέα κυβέρνηση έχει, πάντως, τρεις προτεραιότητες όσον αφορά την Ολυμπιάδα: η πρώτη αφορά στην έγκαιρη ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων, αρκετά από τα οποία (π.χ. Μαραθώνια Διαδρομή, έργα στο συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου, Προαστιακός, πράσινο Ολυμπιακού Χωριού) βρίσκονται πολύ πίσω από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα. H δεύτερη συνδέεται με τις «μαύρες τρύπες» στη χρηματοδότηση των δράσεων για τους Αγώνες οι οποίες ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και έχουν ήδη προκαλέσει την αντίδραση εργολάβων και άλλων προμηθευτών. H τρίτη αφορά στη στελέχωση των αρμοδίων υπουργείων και τη διατήρηση ορισμένων τεχνοκρατών ή πολιτικού προσωπικού που είχαν επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ολυμπιακή προετοιμασία.