ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιμέτωπος με σωρεία προβλημάτων ο Δ. Αβραμόπουλος

Το πρώτο βήμα αναβάθμισης του ελληνικού τουρισμού, σε επίπεδο κυβερνητικών οργάνων, έγινε χθες με την υλοποίηση από τον πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή της δέσμευσης που υπήρχε στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ίδρυση του υπουργείου Τουρισμού.

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ως υπουργός και ο κ. Αναστάσιος Λιάσκος ως υφυπουργός θα αναλάβουν τις τύχες του κλάδου σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό. H νέα ηγεσία έρχεται να αντιμετωπίσει χιλιάδες και συσσωρευμένα προβλήματα που αφήνουν οι προηγούμενες ηγεσίες στον τουρισμό και ένα ανεπιτυχές διοικητικό σχήμα με επικαλύψεις αρμοδιοτήτων που συνήθως έσπερνε διχόνοιες μεταξύ των εμπλεκομένων.

Εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθήθηκαν, ο ελληνικός προορισμός απώλεσε την τελευταία τριετία οποιαδήποτε ευκαιρία υπήρχε εκμετάλλευσης της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οι αποσπασματικές πολιτικές, η εσωστρέφεια και η μη επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων για τον κλάδο ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των κυβερνήσεων όσον αφορά στον τουρισμό την τελευταία δεκαετία. Ετσι, την τελευταία τριετία οι αφίξεις των ξένων παρέμειναν στάσιμες, ενώ μέχρι πρόσφατα κάτοικοι πολλών ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία αποτελούν «δεξαμενές» άντλησης τουριστών, δεν γνώριζαν ότι η Ελλάδα είναι η διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων φέτος.

Πάντως όλο και περισσότεροι συγκλίνουν στην άποψη ότι το ζητούμενο δεν είναι πόσοι τουρίστες έρχονται στη χώρα μας, αλλά πόσα χρήματα αφήνουν και αν αυτά ανταποκρίνονται στις υπηρεσίες που τους παρέχονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο διοικητικό σχήμα που θα παρουσιασθεί τις επόμενες ημέρες θα έχει αυξημένη ισχύ, ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι συναρμοδιότητες που υπήρχαν μέχρι σήμερα με άλλα υπουργεία και καθιστούσαν δύσκολη την παραγωγή έργου.