ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο «ανασχηματισμού» στις ΔΕΚΟ

Πολιτικός πολιτισμός δύο όψεων κατεγράφη, χθες, μετά την κυβερνητική αλλαγή. Από τη μια οι απερχόμενοι υπουργοί παρέδωσαν τα ηνία στους νέους, με αξιοσημείωτη ευπρέπεια και με άνεση, που δεν συναντάτο ούτε στους ανασχηματισμούς της τελευταίας δεκαετίας. Από την άλλη, όμως, οι κομματικώς διορισμένοι managers οχυρώθηκαν πίσω από τα συμβόλαια που είχαν συνάψει, αρνήθηκαν να «πειθαρχήσουν» στην κομματική γραμμή και επιχειρούν οικονομική διευθέτηση… προτού παραιτηθούν. Το προαναφερθέν κρούσμα σημειώθηκε αρχικώς στις εποπτευόμενες από το υπουργείο Μεταφορών ΔΕΚΟ (ΕΘΕΛ, ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΕΛΤΑ), όπου οι διευθύνοντες σύμβουλοι προς στιγμήν προβάλλουν τα συμβόλαιά τους. Οσοι βέβαια δεν διέθεταν τέτοια ή όσοι θεώρησαν ότι διευκολύνουν τη νέα πολιτική ηγεσία έθεσαν ήδη τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του νέου υπουργού. Πρόκειται για τους επικεφαλής της ΕΡΓΟΣΕ, των Ολυμπιακών Αερογραμμών της O.A., του ΟΑΣΑ, του Προαστιακού, της TPAM A.E. κ.ά.

Πάντως, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές χθες μετέδιδαν ότι οι όποιες αλλαγές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επιχειρήσεις, τράπεζες, εποπτικές ή ρυθμιστικές αρχές κ.ά. θα γίνουν συντεταγμένα, χωρίς παρεμβολές και υπαγορεύσεις. Στις κρατικώς ελεγχόμενες τράπεζες και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ (OTE, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.) θα προηγηθούν συνεννοήσεις με τους θεσμικούς επενδυτές που κατέχουν σημαντικά ποσοστά και οι νέες διοικήσεις θα προκύψουν από τις Γενικές Συνελεύσεις που σύντομα θα γίνουν. H πρώτη και εσπευσμένη τοποθέτηση θα γίνει στην Εθνική Τράπεζα, κάτι που επιβάλλεται, λόγω της απώλειας του διοικητή της και του νομικού κενού που αυτή προκαλεί.

Στις υπόλοιπες μονομετοχικές ΔΕΚΟ οι αλλαγές θα γίνουν με υπουργικές αποφάσεις διορισμού νέων Διοικητικών Συμβουλίων, αλλά και διευθυνόντων συμβούλων, ανεξαρτήτως των αντιδράσεων που έχουν σημειωθεί από κάποιους managers. O γενικός προσανατολισμός είναι να τοποθετηθούν στελέχη με εξειδίκευση στο αντικείμενο κάθε ΔΕΚΟ ή άνθρωποι της αγοράς, με πρώτη ανάθεση την πλήρη καταγραφή της οικονομικής και της εταιρικής κατάστασης που θα παραλάβουν.

Κοινοβουλευτική συναίνεση πάντως θα επιδιωχθεί να εξασφαλισθεί για τον διορισμό νέων προσώπων στις εποπτικές αρχές του X.A., στην EET&T, στο ΕΣΡ, στη PAE, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κ.ά.