ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βελούδινη» η ανατροπή του μαθηματικού τύπου

Ρήξη με το καθεστώς παραγωγής των δημοσίων έργων αλλά… με ψυχραιμία και σοβαρότητα προκρίνει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Μακριά από τις -και αντιπολιτευτικής σκοπιμότητας- δηλώσεις του παρελθόντος για άμεση ανατροπή του μαθηματικού τύπου, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων κ. Γιώργος Σουφλιάς έδωσε το σύνθημα, κατά τη διάρκεια συνάντησης γνωριμίας με τους συντάκτες, για τομές διαφάνειας και νομιμότητας στα δημόσια έργα, αποδεχόμενος, πάντως, ότι «ουδείς μπορεί να καταργήσει το μαθηματικό τύπο αύριο το πρωί».

Στόχος της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, και κυρίως του αρμόδιου για τα δημόσια έργα υφυπουργού κ. Θεμ. Ξανθόπουλου, θα είναι η βελτίωση της διαδικασίας εκπόνησης ολοκληρωμένων και με σωστή κοστολόγηση μελετών ώστε να αποτρέπεται, έτσι, η δυνατότητα υπερβάσεων «λόγω παράπλευρων έργων ή αστοχιών». H νέα ηγεσία του υπουργείου αναγνωρίζει ότι εάν κατηργείτο ο μαθηματικός τύπος, το αποτέλεσμα θα ήταν η καθυστέρηση των έργων και η απώλεια πόρων από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Αλλωστε και η υιοθέτηση, κατόπιν επιταγής της E.E., της δυνατότητας αιτιολόγησης των χαμηλών προσφορών έχει ουσιαστικά οδηγήσει σε «πάγωμα» διαγωνισμούς ύψους 1 δισ. ευρώ, που έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν πριν από ένα έτος και αφορούν κρίσιμους οδικούς άξονες (ΠΑΘΕ, Εγνατία κ.λπ.). Ως προς την πιθανότητα επανεμφάνισης «στημένων» διαγωνισμών ακόμη και μετά την κατάργηση του μαθηματικού τύπου, ο κ. Σουφλιάς εκτίμησε ότι αποτρεπτικά θα λειτουργεί όχι μόνον το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και ο ανταγωνισμός των εταιρειών. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξετασθεί εξ αρχής ο αριθμός και το μέγεθος των εταιρειών που εντάσσονται σε κάθε τάξη. Πάντως, για το σύνολο των εκκρεμών διαγωνισμών -ακόμη και για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα- ο κ. Σουφλιάς εμφανίζεται αποφασισμένος να προβεί σε έλεγχο χωρίς όμως να προτίθεται να αμφισβητήσει συνολικά τις διαδικασίες. Μάλιστα, αναγνώρισε, εν μέσω δημοσιογράφων, ότι και το προηγούμενο καθεστώς του μειοδότη είχε προβλήματα -λόγω ανεπάρκειας των μελετών- ενώ ο μαθηματικός τύπος «δεν ήταν κακή ιδέα, μόνον που αποκωδικοποιήθηκε εύκολα». Σημείωσε, τέλος, ότι ο πρόσφατος νόμος για τις μελέτες θα εξετασθεί και θα διατηρηθούν όσα θετικά έχει.

Δόμηση και αυθαίρετα

Επειτα από τον θόρυβο που προκλήθηκε από την προχθεσινή τηλεοπτική του παρουσία σχετικά με την ηλεκτροδότηση των αυθαιρέτων, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διευκρίνισε ότι η σύνδεση αυθαιρέτων, για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους υπέβαλαν τις σχετικές αιτήσεις, θα γίνει κανονικά, «ωστόσο δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση ή να επαναληφθεί η διαδικασία». Στόχος είναι να προωθηθεί το ταχύτερο ο εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός, ώστε εν συνεχεία οι δήμοι με δική τους ευθύνη να μπορούν να προχωρούν σε επέκταση των σχεδίων πόλης και, τελικά, να δοθεί πολεοδομημένη γη στους πολίτες. Επ’ αυτού ζητήθηκε από τον υφυπουργό κ. Στ. Καλογιάννη πλήρης μελέτη της σημερινής κατάστασης ώστε να προωθηθεί, το ταχύτερο, η διαδικασία.

Για τα υπάρχοντα αυθαίρετα, ο κ. Σουφλιάς εμφανίστηκε αποφασισμένος να αναζητήσει μία τελική λύση. Στο πλαίσιο αυτό θα αντιμετωπισθούν με διαφορετικό τρόπο αυθαίρετοι οικισμοί ή περιπτώσεις που απαιτούν «κοινωνική ευαισθησία» και διαφορετικά προκλητικά αυθαίρετα στο μέσο του δάσους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θέσεις γεν. γραμματέων στο ΥΠΕΧΩΔΕ θα αναλάβουν οι A. Παναγιωτόπουλος (Δ. Εργων) και Γ. Τρυφωνίδης (ΠΕΧΩ). H οριστική απόφαση του κ. Σουφλιά αναμένεται σήμερα.