ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιλογή προσώπων, η σημαντικότερη πολιτική απόφαση

H μετεκλογική συμπεριφορά της Σοφοκλέους μάλλον δυσαρέστησε τους οπαδούς της θεωρίας ότι το Χρηματιστήριο κινείται με βάση κυρίως τις πολιτικές εξελίξεις. Ισως, να πρόκειται για τον ορισμό της προόδου: οι παλιές θεωρίες διαψεύδονται στην πράξη. H σημερινή πραγματικότητα καθορίζεται από τις κινήσεις κυρίως των ξένων θεσμικών επενδυτών και αυτοί ενδιαφέρονται για μια μικρή ομάδα μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Γι’ αυτό, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά κινείται σε πλήρη αντιστοιχία με τη διεθνή, κυρίως γιατί δραστηριοποιούνται οι ίδιοι παίκτες. Οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές παραμένουν στην πλειοψηφία τους ακίνητοι. Οι μεν του δημόσιου τομέα για προφανείς λόγους, οι άλλοι του ιδιωτικού τομέα επειδή δεν διαθέτουν σχετική ρευστότητα. Οι βασικοί μέτοχοι των μεσαίων και μικρότερων εταιρειών έχουν τα δικά τους προβλήματα, που δεν είναι σε θέση να τα επιλύσουν μέσω της ανατίμησης των μετοχών τους.

Τι μένει, λοιπόν, ως ελπίδα ανόδου της Σοφοκλέους; H διαμόρφωση ενός γενικότερου αναπτυξιακού κλίματος. Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που αναμένονται την Πέμπτη, θα δώσουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβερνητική πολιτική. Ωστόσο, κανείς δεν περιμένει εντυπωσιακές εξαγγελίες. H επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν σημαντικές ευθύνες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις από τις εξαγγελίες πολιτικής. Είναι γνωστό ότι σχεδόν η μισή κεφαλαιοποίηση του X.A. εξαρτάται από τα πρόσωπα αυτά. Είναι γνωστό ότι από τις δικές τους αποφάσεις θα κριθεί η κερδοφορία, η απόδοση πολλών μετοχών. Το πραγματικό στίγμα που περιμένει η αγορά είναι τα πρόσωπα και όχι οι εξαγγελίες. Σε μια περίοδο που οι διακηρύξεις αντιμετωπίζονται με δυσπιστία, μόνον η εμπιστοσύνη στα πρόσωπα μένει ως αξία.

Στην πραγματικότητα το ίδιο ισχύει και όσον αφορά τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, οι διοικήσεις των οποίων δεν αλλάζουν με τις εκλογές. Και αυτές κρίνονται κυρίως από την αξιολόγηση των προσώπων που τις διοικούν.