ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουρές υποψηφίων για τις ηγετικές θέσεις των κρατικών τραπεζών

H Εθνική ανοίγει τον κύκλο των αλλαγών και αντικαταστάσεων των κορυφαίων διοικητικών στελεχών των τραπεζών που βρίσκονται υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Δημοσίου.

Ο νέος διοικητής της Εθνικής θα ανακοινωθεί άμεσα, πιθανότατα αύριο Δευτέρα. Σύμφωνα με τις διαδικασίες, ο νέος διοικητής που θα προταθεί από την κυβέρνηση θα εκλεγεί τις επόμενες ημέρες στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας. Παράλληλα, θα συγκληθεί Γενική Συνέλευση των μετόχων η οποία θα τον εγκρίνει. Στη συνέλευση, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, αναμένεται να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και οι τρεις υποδιοικητές και να εκλεγούν οι νέοι. H σπουδή της κυβέρνησης να ορίσει νέο διοικητή της ETE επιβάλεται από το κενό που έχει δημιουργηθεί στην κορυφή της ιεραρχίας της Εθνικής μετά τον αιφνίδιο θάνατο του διοικητή κ. Θ. Καρατζά.

Ονοματολογία

Την προηγούμενη εβδομάδα, εντάθηκε και η ονοματολογία για το ποιοι έχουν λάβει το «χρίσμα» και για ποιες ακριβώς θέσεις. Μέρα με τη μέρα αυξάνεται η λίστα με τα ονόματα των εν δυνάμει υποψηφίων που περιλαμβάνει έμπειρα τραπεζικά στελέχη, αλλά και πλήθος… αυτοπροτεινόμενων παραγόντων.

Είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθούν ορισμένα από τα στελέχη που αναφέρονται αυτές τις ημέρες, ωστόσο θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις με την επιλογή προσώπων τα οποία βρίσκονται εκτός της λίστας «υπόπτων» που μεταδίδεται.

Επί τοις ουσίας, το τι ακριβώς θα γίνει δεν το γνωρίζουν παρά ελάχιστοι. H επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τα ηνία των μεγάλων κρατικών τραπεζών, επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και των εποπτικών και ρυθμιστικών αρχών της αγοράς θα γίνει αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό κ. K. Καραμανλή, σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε για το θέμα των αντικαταστάσεων ότι θα γίνουν χωρίς βιασύνη, ενώ σε ό,τι αφορά τις μεγάλες εισηγμένες τράπεζες και άλλες κρατικές επιχειρήσεις, θα προηγηθούν επαφές με ξένους θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι κατέχουν μεγάλα ποσοστά μετοχών των εν λόγω εταιρειών.

Το θέμα της αγοράς και των ξένων επενδυτών θεωρείται ιδιαίτερα λεπτό και απαιτεί επιδέξιους χειρισμούς. H αγορά θα σταθεί αυστηρός κριτής απέναντι στις όποιες επιλογές προσώπων και ακροβατισμούς ή άστοχες κινήσεις μπορούν να προκαλέσουν ισχυρές αναταράξεις στην κεφαλαιαγορά και να ψαλιδίσουν την αισιοδοξία που έχει σχηματιστεί.

Ολα δείχνουν ότι οι αλλαγές στις τράπεζες αλλά και στις άλλες μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις θα είναι προσανατολισμένες στο πνεύμα της αγοράς και η επιλογή των προσώπων θα γίνει με τεχνοκρατικά κριτήρια. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ονόματα των εν δυνάμει υποψηφίων που μεταδίδονται αυτές τις ημέρες είναι σημαίνοντα στελέχη του ιδιωτικού τομέα.

Η χρηματιστηριακή διάσταση των αντικαταστάσεων, βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ακυρώσει τη βούληση της νέας κυβέρνησης για ριζική ανανέωση και εκσυχρονισμό. Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές, επιδιώκοντας να εμφυσήσει νέα πνοή στο τραπεζικό σύστημα και εν γένει στην οικονομία.

Νέες διοικήσεις

Νέες διοικήσεις σε ό,τι αφορά στις τράπεζες θα δούμε στην Εμπορική Τράπεζα (η συνέλευσή της θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα), στην Αγροτική Τράπεζα, στην Τράπεζα Αττικής και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οι επικείμενες Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των τραπεζών που βρίσκονται υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Δημοσίου αποτελούν μια χρυσή ευκαιρία για την άμεση αλλαγή των διοικήσεων, δίχως επιπρόσθετες διαδικασίες (έκτακτες γενικές συνελεύσεις). Οι συνελεύσεις θα πραγματοποιηθούν κατά το δίμηνο Απρίλιου – Μαΐου, καθώς απαιτείται η δημοσίευση της πρόσκλησης να πραγματοποιηθεί 20 ημέρες πριν από την ημέρα σύγκλησης της συνέλευσης.