ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Σε εκκρεμότητα η δημοσιοποίηση τιμολογίων από τις ασφαλιστικές

Ενώ οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων είναι ήδη ειλημμένη απόφαση από τη μεγαλύτερη μερίδα ασφαλιστικών εταιρειών, το θέμα της υποχρέωσης του κλάδου να γνωστοποιεί τα νέα τιμολόγια και τις αυξήσεις αναμένεται να τεθεί υπό την κρίση του νέου υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γ. Παπαθανασίου. Ηδη πάντως αρκετές εταιρείες έχουν καταθέσει στο υπουργείο Ανάπτυξης τους νέους τιμοκαταλόγους, στο βαθμό μάλιστα που η αγορανομική διάταξη, που είχε υπογραφεί από τον προηγούμενο υφυπουργό κ. K. Κουλούρη ενσωμάτωνε και την απειλή επιβολής διοικητικών προστίμων. Το θέμα, πάντως, εκτιμάται ότι θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο της πολιτικής της νέας ηγεσίας του υπουργείου, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον κ. Παπαθανασίου, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του, επεσήμανε ότι η αγορά δεν μπορεί να αστυνομευθεί με αγορανομικές διατάξεις. H γνωστοποίηση, άλλωστε, των νέων τιμολογίων δεν προϋποθέτει την έγκριση του υπουργείου και ήδη οι πρώτες αυξήσεις, προερχόμενες από τις ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου, έχουν κάνει την εμφάνισή τους από το πρώτο δίμηνο του χρόνου. Μεταξύ αυτών είναι η αναπροσαρμογή των τιμολογίων από 8%-12% από την Εγνατία, αλλά και άλλες εταιρείες, όπως η Commercial Vaue, που αύξησε τα τιμολόγιά της κατά 6% μεσοσταθμικά. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, επικεντρώνεται στις αυξήσεις από τις μεγάλες κρατικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Εθνική Ασφαλιστική, που αυξάνει μεσοσταθμικά τα τιμολόγιά της κατά 5,5%, αλλά και η Αγροτική Ασφαλιστική, που θα ακολουθήσει με αυξήσεις της τάξης του 5%-8%.

«Πέρασε» η ΔΕΗ στη Βουλγαρία

Μέχρι τις 25 Μαΐου καλούνται να καταθέσουν τις τελικές προσφορές τους οι πέντε ενδιαφερόμενες εταιρείες για την απόκτηση του 67% των επτά κρατικών επιχειρήσεων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στη Βουλγαρία. Και οι πέντε, που κατέθεσαν αρχικές προσφορές τον περασμένο μήνα, προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, αναφέρεται από τη Βουλγαρική Υπηρεσία Ιδωτικοποιήσεων, η οποία διευκρίνισε ότι οι τελικές κρίσεις θα εξαρτηθούν από το ύψος των προσφορών. Πρόκειται για τη ΔΕΗ, για την ιταλική Enel, τη γερμανική E.ON, την αυστριακή ΕVκαι τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Τσεχίας, CEZ. H Σόφια ελπίζει να αντλήσει περί τα 300 εκατομμύρια δολάρια από την εν λόγω αποκρατικοποίηση, με τα οποία θα επιδιώξει να μειώσει το διογκούμενο έλλειμμα του ισοζυγίου της τρεχόντων λογαριασμών. Παράλληλα, η συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή στις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού στοχεύει στην εδραίωση της θέσης της ως κυρίαρχης, εξαγωγικής δύναμης ενέργειας στα Βαλκάνια. H στρατηγική αποκρατικοποιήσεων της Σόφιας επέβαλε την προσφορά τριών «πακέτων», ενός με τρεις εταιρείες που εντοπίζονται στη Δυτική Βουλγαρία, ενός δεύτερου με δύο που βρίσκονται στα νοτιοανατολικά της χώρας και του τρίτου, με επίσης δύο επιχειρήσεις στα νοτιοδυτικά της. Κάθε επενδυτής έχει μεν δικαίωμα να υποβάλει προσφορά και για τρία πακέτα, αλλά μπορεί να αποκτήσει μόνον τα δύο.

Νέοι γ.γ. στο υπ. Ανάπτυξης

Τον διορισμό τριών νέων γενικών γραμματέων στο υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος. Τη θέση του γενικού γραμματέα βιομηχανίας αναλαμβάνει ο κ. Σπύρος Παπαδόπουλος, οικονομολόγος (MA), επιχειρηματικός αναλυτής και διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, τη θέση του γενικού γραμματέα καταναλωτή αναλαμβάνει ο κ. Αθανάσιος Σκορδάς, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και τη θέση του γενικού γραμματέα ανταγωνιστικότητας αναλαμβάνει ο κ. Σπυρίδων Ευσταθόπουλος, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, νομικός και πολιτικός επιστήμων. Οι κ. Σ. Παπαδόπουλος και Σπ. Ευσταθόπουλος επιφορτίζονται αντίστοιχα με τις αρμοδιότητες του παραγωγικού τομέα της βιομηχανίας και της υλοποίησης του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του Γ΄ ΚΠΣ, ενώ ο διορισμός του κ. Αθ. Σκορδά στην ακέφαλη μέχρι σήμερα γενική γραμματεία καταναλωτή επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης στα θέματα προστασίας των συμφερόντων του καταναλωτή.