ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασπίδα ασφαλείας για τις ανατιμήσεις εν όψει των Αγώνων

Οι ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες ειδικά πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν βρίσκονται μόνο στην κορυφή των προτεραιοτήτων του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα θα αντιμετωπισθεί συνολικά από την κυβέρνηση, καθώς επιδίωξη είναι η αγορά να κινηθεί ομαλά και να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή σχεδιάζεται ακόμη και η παρέμβαση στις συμβάσεις των κυλικείων, όπως και σε κάθε άλλη μονοπωλιακού χαρακτήρα σύμβαση που θα υπογραφεί εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Παπαθανασίου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σχεδιάζει στις διακηρύξεις για την ενοικίαση κάθε χώρου με προνομιακό καθεστώς να υπάρχει όρος που θα αφορά και στο εύρος του ποσοστού κέρδους, προκειμένου να αποφευχθούν αδικαιολόγητες αυξήσεις. Εφόσον πρόκειται για σημεία πώλησης όπου λειτουργούν μονοπωλιακά, χωρίς ανταγωνισμό, είναι προτιμότερο να υπάρχει εξ αρχής μια εικόνα των τιμών πώλησης, παρά εκ των υστέρων να επιχειρείται η αντιμετώπιση υπερβολικών αυξήσεων με τον καθορισμό π.χ. ανωτάτου πλαφόν στις τιμές.

Εξάλλου, στις προθέσεις της νέας ηγεσίας του Ανάπτυξης είναι και η επανεξέταση όλων των αγορανομικών διατάξεων που εκδόθηκαν τους τελευταίους μήνες. Στο θέμα της τιμολόγησης αγαθών και υπηρεσιών, στόχος της είναι η εξασφάλιση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού, μακριά από μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα ή εκβιαστικές πρακτικές που όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ως δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης στο θέμα της προστασίας των συμφερόντων του καταναλωτή είναι και η εγκατάσταση στο Ανάπτυξης, Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή και κατ’ επέκτασιν η αναδιοργάνωση της σχετικής διεύθυνσης.

Χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου ξεκίνησε τον κύκλο των επαφών του με τους φορείς της αγοράς και συναντήθηκε με εκπροσώπους των χονδρεμπόρων κρεάτων, των παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών με τους οποίους συζήτησε θέματα επάρκειας και τιμών εν όψει και των εορτών του Πάσχα. H εκτίμηση ήταν ότι η αγορά θα κινηθεί ομαλά, χωρίς εξάρσεις τιμών και ελλείψεις αγαθών, παρά το γεγονός ότι το Πάσχα είναι σχετικά νωρίς και συμπτίπτει με το Πάσχα των Καθολικών, γεγονός που σημαίνει ότι και στο εξωτερικό η ζήτηση θα είναι αυξημένη.