ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα εμπορικά ακίνητα της KAE έλκουν τους ξένους επενδυτές

H αγορά των εμπορικών ακινήτων της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης εξακολουθεί να έλκει τους ξένους επενδυτές, που διαβλέπουν στις συγκεκριμένες αγορές σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. H ισχυροποίηση των τοπικών οικονομιών σε συνδυασμό με την αισθητή βελτίωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου των πρώην κομμουνιστικών χωρών και, βέβαια, οι προοπτικές που δημιουργεί η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον ερχόμενο Μάιο, θέτουν τις συγκεκριμένες αγορές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των θεσμικών επενδυτών.

Τα νούμερα που παραθέτει σε πρόσφατη έρευνα η DTZ Holdings, που δραστηριοποιείται και στη χώρα μας μέσω της DTZ Greece, είναι ενδεικτικά. Στη διάρκεια του 2003, οι επενδύσεις προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, μόνο για την αγορά των εμπορικών ακινήτων, ανήλθαν σε 1,28 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση για έκτο κατά σειράν έτος. Στο διάστημα 1998-2003 το σύνολο των επενδεδυμένων κεφαλαίων ανέρχεται σε 3,7 δισ. ευρώ. Κατά το περυσινό έτος η Δημοκρατία της Τσεχίας αναδείχθηκε στον πλέον δημοφιλή προορισμό μεταξύ των ξένων επενδυτών, καθώς προσείλκυσε κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά κατανεμήθηκαν σχεδόν ισομερώς στους κλάδους των γραφειακών συγκροτημάτων, των αποθηκευτικών χώρων και των καταστημάτων. Από το 1998 έως το 2003 η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία έχουν συγκεντρώσει το 96% των ξένων κεφαλαίων που καταλήγουν στην αγορά εμπορικών ακινήτων της αατολικής Ευρώπης. Ομως, όπως σημειώνει η έκθεση της DTZ, οι χώρες αυτές ήδη νιώθουν έντονο τον ανταγωνισμό της Ρουμανίας, αλλά κυρίως της Ρωσίας, στην επικράτεια της οποίας σημειώθηκαν πέρυσι αξιόλογες πράξεις.

Το 2003 ο όγκος των επενδεδυμένων κεφαλαίων κινήθηκε ανοδικά σε όλους τους βασικούς κλάδους -γραφεία, καταστήματα, αποθηκευτικοί χώροι- με τους Αυστριακούς επενδυτές να κυριαρχούν, τοποθετώντας στις τοπικές αγορές 400 εκατ. ευρώ, εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια. H αύξηση των αυστριακών επενδύσεων αποδίδεται κυρίως στις δραστηριότητες της Europolis, η οποία αγόρασε στην Ουγγαρία χαρτοφυλάκιο ακινήτων από την ΑΙG/Lincolαξίας 150 εκατ. ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται δύο μεγάλα συγκροτήματα αποθηκευτικών χώρων (logistics) και ένα συγκρότημα γραφείων. Σημαντική ήταν και η παρουσία των Ιρλανδών θεσμικών επενδυτών, που αύξησαν το ποσοστό τους επί των πράξεων που πραγματοποιήθηκαν στο 10%.

Στον κλάδο των γραφείων οι αποδόσεις των ποιοτικών κατασκευών -Class A- κινούνται μεταξύ 8 και 8,5% σε Βουδαπέστη και Πράγα, ενώ στη Βαρσοβία φθάνουν στο 9,5%. Σημειώνεται ότι τις περισσότερες φορές οι αγοραπωλησίες πραγματοποιοιούνται με υψηλότερες αποδόσεις καθώς στα περισσότερα κτίρια αυτής της κατηγορίας οι τιμές ενοικίασης είναι σαφώς υψηλότερες των τιμών της αγοράς. Σε αυτό συνηγορεί και ο σχετικά περιορισμένος αριθμός γραφειακών συγκροτημάτων υψηλών προδιαγραφών, τόσο στο κέντρο των τριών πόλεων όσο και στην περιφέρειά τους που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς.