ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Το οικιστικό συγκρότημα της J&P στην Κηφισιά

Στα τέλη του τρέχοντος έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του οικιστικού συγκροτήματος που αναπτύσσει η J&P Development στην Κηφισιά και πιο συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Στρ. Δαγκλή και Σπάρτης. Το συγκρότημα περιλαμβάνει οκτώ μεζονέτες και ένα οροφοδιαμέρισμα επιφανείας από 200 έως 525 τ.μ. με υπόγειους χώρους 2.340 τ.μ., ενώ η συνολική επιφάνεια του οικοπέδουν ανέρχεται σε 2.600 τ.μ. H κατασκευή του συγκροτήματος πραγματοποιείται από τη μητρική J&P Αβαξ, ενώ η μελέτη του έργου έγινε από την Στ. Αγιοστρατίτης και Συνεργάτες. H τιμή πώλησης ανέρχεται στα 3.000 ευρώ/τ.μ. ενώ μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει προχωρήσει στην πώληση δύο κατοικιών, ενώ σε τελική φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για μια ακόμα πώληση.

Περιθώρια ανάπτυξης για την CB Richard Εllis

Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και αύξηση του μεριδίου της στην ευρωπαϊκή αγορά αναμένει για το τρέχον έτος η διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλευτικών και κτηματομεσιτικών υπηρεσιών CB Richard Ellis, που στην Ελλάδα εκπροσωπείται από τη Δανός&Συνεργάτες, καθώς το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κλάδο των ακινήτων παραμένει αμείωτο, ενώ ο κλάδος των γραφείων εμφανίζει σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης. Πρόσφατα η CB Richard Ellis, προχώρησε στην εξαγορά της ανταγωνίστριας Insignia, ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά. Πλέον το μερίδιό της στη συγκεκριμένη αγορά κυμαίνεται μεταξύ 15% και 20%, γεγονός που της εξασφαλίζει την κορυφαία θέση με μικρή απόσταση από την Jones Lang LaSalle.

Οι εκατομμυριούχοι των ακινήτων αυξάνονται

Η μεγάλη αύξηση των αξιών των ακινήτων στη διάρκεια των τελευταίων ετών αυξάνει και τον αριθμό των εκατομμυριούχων στη Βρετανία. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Μελετών (CEBR) ο αριθμός των Βρετανών που θα διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία άνω του ενός εκατ. στερλινών θα ανέρχεται το 2010 σε 760.000 και θα είναι τριπλάσιος σε σύγκριση με τα δεδομένα του 2001. Μάλιστα, το 90% αυτής της αύξησης αποδίδεται στη μεγάλη αύξηση που έχουν καταγράψει τα τελευταία χρόνια οι αξίες των ακινήτων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2003 πωλήθηκαν στη Βρετανία και την Ουαλία 760 κατοικίες σε τιμή υψηλότερη του 1 εκατ. στερλινών. Αυτό σημαίνει ότι μία σε τετρακόσιες πωλήσεις κατοικιών έχει αξία άνω του 1 εκατ. στερλινών. Από την επεξεργασία αυτών των στοιχείων προκύπτει -το όχι πολύ ασφαλές συμπέρασμα είναι η αλήθεια- ότι υπάρχουν τουλάχιστον 60.000 κατοικίες στη Βρετανία με αξία μεγαλύτερη του 1 εκατ. στερλινών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, για να διαθέτει κανείς σήμερα στο Λονδίνο μια κατοικία με αξία 1 εκατ. στερλινών θα έπρεπε να είχε επενδύσει το ποσό των 58.400 στερλινών το 1973. Ενδεικτικό πάντως του πόσο γρηγορότερα σε σύγκριση με τον πληθωρισμό ενισχύθηκαν οι αξίες των ακινήτων είναι το ότι σε ρευστό το 1 εκατ. στερλίνες σήμερα ισοδυναμεί με 130.900 στερλίνες το 1973.