ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ταμείο είναι μείον για 20.000 ελαιοπαραγωγούς

Βαριά κληρονομιά άφησε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας στη νέα όσον αφορά τις επιδοτήσεις ελαιολάδου. Ελάχιστα χρήματα έχουν απομείνει, ενώ απλήρωτοι παραμένουν πάνω από 20.000 παραγωγοί. Σειρά «ρυθμίσεων» σε σχέση με την επιδότηση ελαιολάδου που έγιναν προεκλογικά έχει οδηγήσει σε ένα κυριολεκτικό αδιέξοδο.

Υπέρβαση παραγωγής

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον από την αρχή της ελαιοκομικής περιόδου 2002-2003 ήταν φανερό ότι η παραγωγή ελαιολάδου θα ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, όλοι οι εμπλεκόμενοι δεσμεύτηκαν ότι θα προσπαθήσουν να συνδράμουν ώστε να μην ξεπεραστεί το πλαφόν, γεγονός που θα σήμαινε τη μείωση της επιδότησης. Οπως όμως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Γεωργίας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν κατάφερε να ελέγξει τα ελαιοτριβεία με αποτέλεσμα να ανέβει ιδιαίτερα η παραγωγή που δηλώθηκε από τους παραγωγούς. Οι κατά καιρούς αποφάσεις που εξεδόθησαν ώστε να περιοριστεί η ποσότητα, τονίζουν, δεν εφαρμόστηκαν πλήρως. Ετσι σήμερα και ενώ το ποσό που μπορεί να χορηγηθεί στους παραγωγούς ως προκαταβολή ανέρχεται στις 507.321.254 ευρώ σε σχέση με την προς επιδότηση ποσότητα που έχουμε δηλώσει στην Ε.Ε. δηλαδή 458.202 τόννους, έχουν ήδη καταβληθεί 506.413.378 ευρώ που αντιστοιχούν σε ποσότητα παραγωγής 457.383 τόννων.

Ενώ λοιπόν 20.657 παραγωγοί σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχουν λάβει καμία ενίσχυση και εκκρεμούν 70.000 ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από εκείνους που έχουν επιδοτηθεί για το 60% της παραγωγής, το κονδύλι που έχει απομείνει για την καταβολή της προκαταβολής της ενίσχυσης είναι 907.872 ευρώ που αντιστοιχούν σε παραγωγή ύψους 820 τόννων ελαιολάδου. Καθώς οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγής ουσιαστικά σημαίνει μείωση της επιδότησης και δεν υπάρχει η δυνατότητα εθνικών ενισχύσεων, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ασφαλώς είναι μεγάλο. Εκτός μάλιστα του γεγονότος ότι πολλοί παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί, ασφαλώς κάποιοι έχουν εισπράξει χρήματα που δεν δικαιούνται.