ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στον χάρτη δυνάμεων της ΓΣΕΕ

Στο αξίωμα του προέδρου της ΓΣΕΕ αναμένεται να επανεκλεγεί αύριο ο κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας διοικησης του συνδικάτου.

Στη συνεδρίαση, η διοίκηση θα εκλέξει Προεδρείο, Εκτελεστική Επιτροπή καθώς και τα άλλα όργανα της. Πάντως, και σε αυτό το προεδρείο η συνδικαλιστική παράταξη του KKE δεν επιθυμεί να συμμετάσχει, πιστή στην τακτική που εγκαινίασε με τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ.

Στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στο 32ο Συνέδριο και στις οποίες ψήφισαν 473 σύνεδροι (με 472 έγκυρα), μείωσαν τη δύναμή τους κατά μία έδρα, η ΠΑΣΚΕ και η Αυτόνομη Παρέμβαση.

Αναλυτικότερα, η ΠΑΣΚΕ διατήρησε την πρωτιά με 211 ψήφους και 21 έδρες. H ΔΑΚΕ αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη με 115 ψήφους και 11 έδρες. H ΔΑΣ (KKE) πήρε 106 ψήφους και 10 έδρες. H Α.Π. με 29 ψήφους εξασφάλισε δύο έδρες και η ΑΣΚΕ (Γκιάτης, Χαρίτος) 11 ψήφους και 1 έδρα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΚΕ χαρακτηρίζει το 45% των ψήφων, ως «επικύρωση και εντολή για τη συνέχιση της πορείας που στηρίζεται στην αυτόνομη στατηγική του συνδικαλιστικού κινήματος, μακριά από κάθε λογής χειραγωγήσεις και εξαρτήσεις».

Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ (πήρε 2 παραπάνω έδρες) κ. K. Πουπάκης, με δήλωσή του χαρακτηρίζει την αύξηση της δύναμης (σε συνέδρους) κατά 30,4% ως «αδιαμφισβήτητο τεκμήριο της δυναμικής διείσδυσης της παράταξης στους χώρους εργασίας και της αποδοχής των προσπαθειών της από τους εργαζομένους». Επίσης, τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης αναλογικών προεδρείων «στα οποία θα έχουν ενεργό συμμετοχή όλες οι παρατάξεις» και διαβεβαιώνει για τη «δημιουργία κοινών αξόνων στόχευσης στα μεγάλα ζητήματα του κόσμου της εργασίας».

Η Α.Π., με ανακοίνωσή της συνδέει την απώλεια της μιας εδρας (παρά το γεγονός της διατήρησης του ίδιου αριθμού ψήφων) με τη νομιμοποίηση από την πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ 12 νόθων αντιπροσώπων. Σε αυτό αποδίδει την αύξηση της δύναμης της ΔΑΚΕ και τον περιορισμό της απώλειας για την ΠΑΣΚΕ.

Αίσθηση προκαλεί η μη επανεκλογή της κ. M. Φραγκιαδάκη, μέλος της απερχόμενης Διοίκησης και υποψήφια με την ΠΑΣΚΕ. Με δήλωσή της, αναφέρεται σε «επιβολή κατευθυνόμενης σταυροδοσίας» και «γερή δόση συκοφαντίας». H κ. Φραγκιαδάκη ψηφίστηκε από το 45% των συνέδρων, γεγονός το οποίο ερμηνεύει ως σαφή εντολή να συνεχίσει τον αγώνα για τις αρχές που αταλάντευτα υπηρετεί απ’ όποια θεση κι αν βρίσκεται.

Στη νέα διοίκηση μετέχουν 10 νέα μέλη, εκ των οποίων δύο γυναίκες. Από την παλαιά διοίκηση, δεν εξελέγη ο κ. Δανέλης, αντιπρόεδρος του ΟΑΕΔ, και ο κ. Καραβέλας (ΔΕΗ), ενώ αποχώρησαν, λόγω συνταξιοδότησης, 5 συνδικαλιστές. Δύο συνδικαλιστές, εξελέγησαν βουλευτές. Πρόκειται για τον τέως γ.γ. κ. Γ. Μανώλη και τον πρόεδρο της OTOE κ. Δ. Κουσελά.

Η εκλογή Κουσελά δημιούργησε κενό και στο προεδρείο της OTOE. H θέση του Προέδρου θα καλυφθεί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, με την ανάδειξη του κ. Δ. Τσουκαλά.