ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι νέες πολιτικές

H αναγκαία όσο και επείγουσα αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων αναδεικνύεται σε περιοριστικό παράγοντα για το σύνολο της οικονομικής πολιτικής. O υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, εξέπεμψε σήμα κινδύνου και για τους πόρους του Γ΄ ΚΠΣ, που λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων, όπως είπε, ενδέχεται να «συνοδευθούν» από απώλειες.

Ο κ. Αλογοσκούφης παρουσίασε αναλυτικά τις πηγές από τις οποίες θα χρηματοδοτηθούν οι νέες πολιτικές που εξαγγέλλει η κυβέρνηση. Εκτός από την αναδιάρθρωση των κρατικών δαπανών, είπε ότι από τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης θα εξοικονομούνται ετησίως πόροι που θα φθάνουν το 0,8%-1,0% του ΑΕΠ. Μαζί με τους πόρους από την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, θα συγκεντρώνεται 1,3 με 1,5% του ΑΕΠ.

Στο τέλος της τετραετίας, θα έχει εξοικονομηθεί το ισόποσο του 4,0 με 4,5% του ΑΕΠ ή 6,5 έως 7,5 δισεκατομμύρια σημερινά ευρώ. Με αυτούς τους πόρους θα χρηματοδοτηθούν οι νέες πολιτικές.

Οσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2003 ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι το έλλειμμα αγγίζει το 2,7% του ΑΕΠ αντί του 1,7%, που ήταν η τελευταία εκτίμηση πριν από τις εκλογές.