ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική υστέρηση στα έσοδα του προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο

Σημαντική υστέρηση παρατηρείται στα έσοδα του προϋπολογισμού συνεπεία της προεκλογικής περιόδου και της ελεγκτικής αδράνειας στο πρώτο δίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας, τον Φεβρουάριο τα έσοδα αυξήθηκαν με ρυθμό μόλις 3,49% έναντι στόχου 6,2% ενώ διενεργήθηκαν επιστροφές φόρων οι οποίες εξετάζονται από τη νέα πολιτική ηγεσία. Συγκεκριμένα, οι επιστροφές φόρων είναι αυξημένες σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2003 κατά 211%.

Για τον μήνα Μάρτιο, η κατάσταση που παρατηρείται είναι ακόμη χειρότερη και δεν αποκλείεται τα έσοδα να αυξηθούν με ρυθμό της τάξεως του 2%.

Μάλιστα, στην περίπτωση που ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης δεν ακύρωνε τη διάταξη του προκατόχου του, με την οποία μεταφέρθηκαν οι εισπράξεις του ΦΠΑ του 2004 ύψους 1,4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους, οι συνθήκες θα ήταν εξαιρετικά δυσμενείς για τα ταμεία του κράτους.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Ρεγκούζας τόνισε ότι υπάρχουν πηγές άντλησης εσόδων που θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό.

Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στο Γενικό Λογιστήριου του Κράτους, όπου ο ρυθμός αύξησης των δαπανών έχει ξεπεράσει το στόχο με αποτέλεσμα ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Δούκας να αναζητεί τρόπους περιστολής της κρατικής σπατάλης. Αλλωστε, αποτελεί και δέσμευση του υπουργού Οικονομίας η εξοικονόμηση περίπου 6,5 έως 7,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας. Το ποσό αυτό θα προέλθει από τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης και θα ανέλθει συγκεκριμένα σε 0,8-1,0% του ΑΕΠ, ενώ μαζί με τους πόρους από την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, θα αντλείται ετησίως το ισόποσο του 1,3 με 1,5% του ΑΕΠ.