ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές κορυφής σε ΔΕΗ και ΕΛΠΕ

Τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα στελεχώνει σταδιακά η κυβέρνηση. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στα ΕΛΠΕ τοποθετήθηκε ο κ. Ευθύμιος Χριστοδούλου, που διετέλεσε παλαιότερα υπουργός Εθνικής Οικονομίας, επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος αλλά και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας.

Στη ΔΕΗ τοποθετήθηκε ως πρόεδρος ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν βουλευτής κ. Γ. Παλαιοκρασσάς. Επίσης, τοποθετήσεις στελεχών σε ιδιαίτερα «βεβαρημένες» θέσεις ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης.

Επικεφαλής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τοποθετήθηκε ο κ. Αλέξης Πιλάβιος, που είχε διατελέσει παλαιότερα και πρόεδρος της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών. O κ. Πιλάβιος Θα αντικαταστήσει τον σημερινό πρόεδρο Σταύρο Θωμαδάκη.

Στη θέση του γενικού γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) τοποθετείται ένας παλιός γνώριμος της ίδιας υπηρεσίας, ο κ. Μανώλης Κοντοπυράκης. O κ. Κοντοπυράκης είναι καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και είχε διατελέσει γ.γ. της ΕΣΥΕ για ένα μικρό χρονικό διάστημα στην προηγούμενη διακυβέρνηση 1990-1993 από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Κοντοπυράκης θα αντικαταστήσει τον κ. Νίκο Καραβίτη, έναν από τους άρχοντες της «δημιουργικής λογιστικής», που ωραιοποιούσε συστηματικά τα βασικά οικονομικά μεγέθη.

Στη Γενική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων ο κ. Αλογοσκούφης τοποθετεί τον κ. Λουκά Παπάζογλου, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον κ. Γιάννη Σειραδάκη.

Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, περιγράφοντας την εικόνα που επικρατούσε στη συγκεκριμένη γραμματεία, χρησιμοποίησε μόνο μία λέξη: χάος! Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο μόνος που απασχολούνταν στη Γενική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων ήταν ο κ. Γιάννης Σειραδάκης, που συνεπικουρούνταν από αποσπασμένους υπαλλήλους τραπεζών. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες τράπεζες είχαν προσληφθεί ως σύμβουλοι του Δημοσίου για την προώθηση διαφόρων αποκρατικοποιήσεων.

Γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων αναλαμβάνει ο καθηγητής πληροφορικής κ. Δημοσθένης Αντωνόπουλος.

Αλλαγές προετοιμάζονται και για το Χρηματιστήριο, οι οποίες όμως θα λάβουν χώρα μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων στο σύνολο των τραπεζών, που συνδέονται με το Δημόσιο.