ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φύτρωσαν» ανατιμήσεις 4% έως 7% στην αγορά

Ανατιμήσεις έως και 4% έκαναν την εμφάνισή τους σε σειρά προϊόντων τις τελευταίες ημέρες, εξέλιξη λίγο έως πολύ αναμενόμενη από τους ανθρώπους της αγοράς, καθώς το προηγούμενο διάστημα με διαφόρους τρόπους είχε επιχειρηθεί η αναστολή ή ο περιορισμός τους. «Οταν παρεμβαίνεις στη λειτουργία της αγοράς, το βρίσκεις μπροστά σου στη συνέχεια», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ κ. Παντελής Παντελιάδης. Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, αφού επαναλαμβάνει την αντιθεσή του με πρακτικές αστυνόμευσης των τιμών, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα διστάσει να λάβει σκληρά μέτρα αν διαπιστωθούν συμπεριφορές αισχροκέρδειας. Ταυτόχρονα, αφήνει αιχμές κατά των προηγούμενων ηγεσιών του υπουργείου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν θέματα της αγοράς. «Περισσότερες από 300 καταγγελίες για συμπράξεις που νοθεύουν κάθε έννοια ανταγωνισμού και λειτουργούν εις βάρος του καταναλωτή έχουν μείνει ανέλεγκτες», αναφέρει.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, κ. Π. Παντελιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, δήλωσε ότι μετεκλογικά διαπιστώνονται αυξήσεις μέχρι 4% και εντοπίζονται κυρίως στα καταναλωτικά προϊόντα. Πρόσθεσε επίσης ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ανατιμήσεις φθάνουν έως και το 7% και αφορούν σε ελαιόλαδο, ελιές και άλευρα, λόγω όμως των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στους κλάδους αυτούς τους τελευταίους μήνες. Να σημειωθεί ότι η περιορισμένη παραγωγή σε έλαια και σιτηρά οδήγησε σε σημαντική άνοδο των τιμών παραγωγού και τόσο οι ελαιουργίες όσο και οι αλευροβιομηχανίες είχαν από το φθινόπωρο προειδοποιήσει πως θα ήταν δύσκολο το κόστος να μην μετακυλισθεί στις λιανικές τιμές.

Σχολιάζοντας τις ανατιμήσεις των τελευταίων ημερών ο κ. Παντελιάδης τόνισε πως «καμία βιομηχανία δεν αντέχει την αναστολή των αυξήσεων επ’ αόριστον» και πρόσθεσε ότι τους προηγούμενους μήνες υπήρξε λόγω κυβερνητικών παρεμβάσεων επιβράδυνση των ανατιμήσεων και η αγορά ανακτά πλέον τους δικούς της ρυθμούς. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στην πασχαλινή περίοδο ο ΣΕΣΜΕ είναι αισιόδοξος. Οπως ανέφερε η διοίκησή του στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου, ο ανταγωνισμός θα επηρεάσει πτωτικά τις τιμές στα νωπά προϊόντα και δεν αποκλείεται οι τιμές του αρνιού να διαμορφωθούν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα περυσινά.

Επιπλέον, ο ΣΕΣΜΕ κατέθεσε στον κ. Παπαθανασίου υπόμνημα με τα βασικά θέματα που απασχολούν σήμερα το οργανωμένο λιανεμπόριο, όπως το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, η διαδικασία ελέγχων, οι συνθήκες ανταγωνισμού αλλά και το ωράριο λειτουργίας για το οποίο ζητείται να αποκτήσει ενιαία και καθολική ισχύ σε ολόκληρη την επικράτεια.

Στο πλαίσιο των επαφών του με φορείς της αγοράς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, νωρίτερα χθες επισκέφθηκε τη Βαρβάκειο Αγορά. O κ. Παπαθανασίου διευκρίνισε ότι η πολιτική του υπουργείου είναι η αντιμετώπιση των αιτίων που οδηγούν στην αύξηση των τιμών και όχι η αστυνόμευσή τους. Προειδοποίησε, ωστόσο, πως «στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε μέχρι να αρχίσει να αποδίδει η νέα πολιτική, δεν θα διστάσουμε να πάρουμε σκληρά μέτρα, αν διαπιστώσουμε συμπεριφορές αισχοκέρδειας». Ζήτησε αυτοσυγκράτηση στην πολιτική των τιμών και γνωστοποίησε ότι προχωρεί η χαρτογράφηση της αγοράς κρέατος και οπωροκηπευτικών, σε μια προσπάθεια να παταχθούν τα «κυκλώματα» και να εξασφαλισθεί η προστασία του καταναλωτή. Παράλληλα άφησε αιχμές κατά των μέχρι σήμερα ηγεσιών του Ανάπτυξης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού διότι «ασχολήθηκαν μόνο με τον έλεγχο των συγκεντρώσεων και απέφυγαν επιμελώς την ουσιαστική παρέμβασή τους στην καθημερινή λειτουργία της αγοράς». Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος συνεχίζει τον κύκλο των συναντήσεων με φορείς της αγοράς, συναντήθηκε και με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών.