ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει το νοικοκύρεμα στις δαπάνες

H συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και η κατά το δυνατόν καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2004 αποτελεί τη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως διαπιστώθηκε χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής. Ηταν η πρώτη ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την οικονομία, που μαστίζεται από σωρεία προβλημάτων αλλά και από σύννεφα που επισωρεύουν οι προεκλογικές υποσχέσεις.

Ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής ζήτησε από τους παριστάμενους υπουργούς να επιβάλουν νοικοκύρεμα στους τομείς τους, αλλά και αυτοσυγκράτηση αναφορικά με τις δημόσιες δαπάνες. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, που έκανε και τη βασική εισήγηση επί του θέματος, υπογράμμισε ότι το 2004 το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τα αναγραφόμενα στον προϋπολογισμό.

Υπέρβαση και μάλιστα σοβαρή καταγράφεται ήδη στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2003, που σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών θα ξεπεράσει το 2,7% και θα προσεγγίσει, για να ξεπεράσει ενδεχομένως, το 3% του ΑΕΠ.

Κατά τον κ. Αλογοσκούφη ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2003 θα διαμορφωθεί κοντά στο 4% αντί του 5% που είχε εμφανίσει ως εκτίμηση προεκλογικά ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών.

Η μικρότερη αύξηση του ΑΕΠ εξυπακούεται ότι θα επηρεάσει ανοδικά το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2003, που ούτως ή άλλως έχει ωραιοποιηθεί από τη δημιουργική λογιστική.

Η αύξηση του ΑΕΠ, όπως εξήγησε ο κ. Αλογοσκούφης, δεν οφείλεται σε ενδογενή ανάπτυξη, που θα γινόταν αισθητή με άνθηση στις επενδύσεις και εξαγωγές στο εξωτερικό. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατασκευή των υποδομών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και στην «ευνοϊκή δράση» του πόρων του Γ΄ ΚΠΣ, που απορροφάει η χώρα μας. Πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό έχει διαπιστωθεί στο σύνολο των μηχανισμών απορρόφησης και διαχείρισης του Γ΄ ΚΠΣ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, δεν αποκλείεται εκεί να υπάρξουν απώλειες πόρων, αποτέλεσμα της κακής πορείας που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα.

Σχετικά με τη δημοσιονομική απογραφή ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι εξελίσσεται κανονικά και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα τους ενημερώσει αναλυτικά για τα πρώτα στοιχεία που θα φέρει στο φως.