ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με εορτοδάνεια τονώνουν τη ζήτηση καταναλωτικών

H προσφιλής τακτική των προσφορών στις εορταστικές περιόδους επιστρατεύεται για άλλη μια φορά από τις τράπεζες, προκειμένου να τροφοδοτήσουν τη ζήτηση καταναλωτικών δανείων. H καταναλωτική πίστη, άλλωστε, μετά την απελευθέρωση, προσφέρεται για την ανάπτυξη διαφοροποιημένων χαρακτηριστικών και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων από την πλευρά των τραπεζών και οι προσφορές που έχουν κάνει την εμφάνισή τους εν όψει του Πάσχα, ενσωματώνουν δείγματα γραφής αυτής της πολιτικής.

Οι προσφορές που προωθούν οι τράπεζες, με τη μορφή εορτοδανείων, ενσωματώνουν ειδικούς ευνοϊκούς όρους είτε σε επίπεδο τιμολόγησης είτε σε επίπεδο συνοδευτικών προσφορών, ενώ μεταξύ των προωθητικών ενεργειών που αναπτύσσουν είναι και η δυνατότητα περιόδου χάριτος, που ξεκινάει από 2 και φθάνει και τους 6 μήνες. Ετσι, ο δανειολήπτης μπορεί να μεταθέσει την πρώτη δόση του δανείου του, περίοδο κατά την οποία, οι τόκοι θα κεφαλαιοποιούνται και θα επιβαρύνουν τη μηνιαία δόση σε μεταγενέστερο χρόνο. Το ύψος του δανείου ποικίλλει και διαμορφώνεται σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι τα 6.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχες προσφορές από άλλες τράπεζες δεν θέτουν αντίστοιχο όριο ή προωθούν το δάνειο με τη μορφή ανοιχτής πίστωσης.

Ο μόνος βασικός περιορισμός φαίνεται να είναι αυτός των εισοδηματικών αντοχών και για το λόγο αυτό απαραίτητο στοιχείο για τη χορήγηση του δανείου είναι το τελευταίο εκκαθαριστικό της εφορίας ή για τους μισθωτούς, ένα πρόσφατο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας και βεβαίωση ετών απασχόλησης από τον εργοδότη, εφόσον τα χρόνια υπηρεσίας δεν εμφανίζονται στο εκκαθαριστικό. H περίοδος αποπληρωμής ειδικά για τα εορτοδάνεια που έχουν κάνει μέχρι σήμερα την εμφάνισή τους στην αγορά, ξεκινάει από τους 12 και φθάνει μέχρι και τους 48 μήνες, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί απαγορευτικό περιορισμό, στο βαθμό που η περίοδος αποπληρωμής στην καταναλωτική πίστη έχει επιμηκυνθεί μέχρι και τους 84 μήνες, ανάλογα με το ύψος του δανείου.

Η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Περαιώς, η Αγροτική Τράπεζα, η Citibank και η Τράπεζα Αττικής είναι μεταξύ αυτών που έχουν προχωρήσει σε ειδικές εορταστικές προσφορές. Από το παιχνίδι του ανταγωνισμού δεν εξαιρούνται φυσικά και οι υπόλοιπες, καθώς οι προσφορές δεν εξαντλούνται στα εορτοδάνεια και αποτελούν συστηματική πρακτική των τραπεζών, στην προσπάθειά τους να ενεργοποιούν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

«Εθνογιορτές»

Η προσφορά «Εθνογιορτές» της Εθνικής Τράπεζας αφορά δάνειο από 1.500 ευρώ και άνω, με περίοδο αποπληρωμής που εκτείνεται από τους 6 έως και τους 48 μήνες, ενώ δίνεται η δυνατότητα περιόδου χάριτος 2 μηνών. Το επιτόκιο για το συγκεκριμένο δάνειο είναι σταθερό και διαμορφώνεται στο 9,25%, ενώ η χορήγησή του επιβαρύνεται με πάγιο ποσό 70,43 ευρώ για δάνεια με διάρκεια αποπληρωμής μέχρι και 24 μήνες και με πάγιο ποσό 93,91 ευρώ για δάνεια με διάρκεια μεγαλύτερη των 24 μηνών.

Η «Εορταστική Επιλογή» της Τράπεζας Πειραιώς αφορά δάνεια μέχρι 6.000 ευρώ και συνοδεύεται με τη δυνατότητα 2μηνης περιόδου χάριτος. H συνολική διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να φτάσει τους 48 μήνες, ενώ το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3% για τους πρώτους δύο μήνες της περιόδου χάριτος και στο 9,5% κυμαινόμενο για την υπόλοιπη διάρκεια. H χορήγηση του δανείου επιβαρύνεται με δαπάνη εξέτασης αιτήματος που διαμορφώνεται στα 100 ευρώ, ενώ παράλληλα προσφέρεται και η πιστωτική κάρτα Πειραιώς Visa και MasterCard, με δυνατότητα δωρεάν συνδρομής για όλη τη διάρκεια του δανείου και επιτόκιο 14,75%.

Προσφορά της Citibank

H προσφορά της Citibank, που ισχύει μέχρι τις 9 Απριλίου, αφορά δάνεια από 3.000 έως και 25.000 ευρώ και ευνοϊκό επιτόκιο 7,5% στο βαθμό που η περίοδος αποπληρωμής δεν ξεπεράσει τους 12 μήνες. Για αποπληρωμή από 12 έως 48 μήνες, το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 11,50% και για αποπληρωμή από 48 έως 60 μήνες, το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 12,50%, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις η χορήγηση του δανείου επιβαρύνεται με έξοδα 100 ευρώ.

Το «Πασχαλινό» της ΑΤΕ

Το «Πασχαλινό Εορτοδάνειο» της Αγροτικής προσφέρεται με περίοδο χάριτος μέχρι και 6 μήνες και αφορά ποσά από 1.000 έως και 6.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ισχύει μέχρι το τέλος Απριλίου, έχει επιτόκιο 9%, ενώ τα έξοδα επιβάρυνσης ανέρχονται σε 90 ευρώ. H διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να επεκταθεί μέχρι τους 60 μήνες, ενώ δίνεται η δυνατότητα χορήγησης των πιστωτικών καρτών Visa και Master Card με δωρεάν συνδρομή για τον πρώτο χρόνο. H προσφορά της Τράπεζας Αττικής, που προωθείται με τη μορφή του ανοιχτού δανείου «Attica 2004», αφορά δάνεια από 1.500 ευρώ και άνω και επιβαρύνεται με επιτόκιο 7,5% για τους πρώτους έξι μήνες και 11,25% για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου. Το δάνειο διατίθεται με 6μηνη περίοδο χάριτος και χαρακτηρίζεται από τη δυνατότητα ανακυκλούμενης πίστωσης, ενώ η ελάχιστη καταβολή ορίζεται το 1,7% επί του εκάστοτε χρεωστικού υπολοίπου, με ελάχιστο τα 30 ευρώ. Τα έξοδα του δανείου ανέρχονται σε 90 ευρώ τον πρώτο χρόνο και σε 56 ευρώ από τον δεύτερο χρόνο και μετά, ενώ με κάθε δάνειο προσφέρεται μια προπληρωμένη κάρτα Attica Gift Card Visa, αξίας 30 ευρώ.