ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπόδιο η βίζα στην έλευση Ρώσων τουριστών

Το θέμα των «κλειστών», μέχρι σήμερα, διαδικασιών για την έκδοση βίζας αναδείχθηκε ως το κορυφαίο πρόβλημα για την ενίσχυση των τουριστικών ροών από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης τουρισμού «MITT 2004», που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα και στην οποία συμμετείχε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού για 11η χρονιά.

Την έκθεση επισκέφθηκε ελληνική αποστολή, επικεφαλής της οποίας ήταν ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος. O υφυπουργός Τουρισμού είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Μόσχας κ. Μουράτοφ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της κυβέρνησης της Μόσχας κ. Αντιουφέγιεφ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υφυπουργός στο θέμα της βίζας αφού άκουσε τους προβληματισμούς τόσο των Ρώσων όσο και των Ελλήνων επιχειρηματιών που επισκέπτονταν την έκθεση, τονίζοντας ότι θα προωθηθούν άμεσα ενέργειες που θα αφορούν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της τουριστικής πολιτικής και στην απλούστευση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση ταξιδίων στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς τη χώρα μας. Το θέμα αυτό μονοπώλησε και σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Συνδέσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων με πρωτοβουλία του προέδρου του κ. Γιάννη Ευαγγέλου, παρουσία του μέλους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Ανδρέα Ανδρεάδη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, Ελληνες αλλά και Ρώσοι ταξιδιωτικοί πράκτορες άφησαν σαφείς υπαινιγμούς για τις διαδικασίες που ακολουθούνται από το ελληνικό προξενείο προκειμένου να εκδοθούν βίζες, ενώ ζήτησαν από τον κ. Λιάσκο να μεταφέρει στα κυβερνητικά όργανα το αίτημα υιοθέτησης αντίστοιχων διαδικασιών με αυτές που ισχύουν σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και είναι πολύ πιο αποτελεσματικές.

Διεθνείς εκθέσεις

Η επίσκεψη του υφυπουργού στην έκθεση θα σηματοδότησει και σειρά αλλαγών στη φιλοσοφία συμμετοχής μας στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις με στόχο την καλύτερη προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Αλλωστε, σχετικές επισημάνσεις είχε κάνει ο κ. Λιάσκος και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης βουλευτικής του θητείας ως υπεύθυνος τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας. O υφυπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι ο πρώτος ξένος αθλητής που μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα ήταν ο Ρώσος πρωταθλητής Ποπόφ. Παράλληλα, η κοινή θρησκεία, η πλούσια πολιτική παράδοση και οι μοναδικές φυσικές ομορφιές της Ελλάδας με τα 16.000 χλμ. ακτογραμμής αποτελούν ισχυρά κίνητρα για τους Ρώσους, ώστε να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Τουριστική συνεργασία

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μουράτοφ πρότεινε στον υφυπουργό την υπογραφή πρωτοκόλλου τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια έκθεσης τουρισμού που πραγματοποιείται τον ερχόμενο Μάιο στη Μόσχα. Οι Ρώσοι τουρίστες που επισκέφθηκαν το 2003 την Ελλάδα άγγιξαν τις 140.000, σημειώνοντας αύξηση 2% σε σύγκριση με το 2002 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του EOT, ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα υπάρχει περαιτέρω αύξηση με αφορμή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη φετινή έκθεση συμμετείχαν 49 συνεκθέτες στο περίπτερο του ΕΟΤ, που κάλυψε 700 τ.μ.