ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με «σημαδεμένα χαρτιά» δύο διαγωνισμοί για έργα υπουργείου Πολιτισμού

Δύο διαγωνισμοί πληροφορικής και ψηφιακών εφαρμογών του υπουργείου Πολιτισμού βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη, ενώ αξιοπερίεργο είναι ότι τους διαχειρίζονται ακόμα τα υπό παραίτησιν μέλη της ΟΠΕΠ A.E. (Οργανισμός Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού), καθώς αυτά στελεχώνουν και τις επιτροπές αξιολόγησης των προσφορών των «μνηστήρων»!

Οι γνωρίζοντες τις διεργασίες στην ΟΠΕΠ A.E. κάνουν ήδη λόγο για χειρισμούς, για ευνοϊκούς συσχετισμούς υπέρ των διαγωνιζόμενων που έχουν ήδη διαμορφωθεί, για «βοηθητικές» παρατάσεις στην προθεσμία υποβολής των προσφορών. Επιπροσθέτως, με έμφαση διερωτώνται πώς είναι δυνατόν το Δ.Σ. της ΟΠΕΠ A.E. να τελεί υπό παραίτησιν και πέντε από τα μέλη του, προεξάρχοντος του προέδρου κ. Ευγένιου Γιαννακόπουλου, αλλά και του εντεταλμένου συμβούλου κ. Αν. Βουγογιαννόπουλου, να διορίζονται στην 7μελή επιτροπή του εκκρεμούς διαγωνισμού.

Οι διαγωνισμοί που βρίσκονται στη δεύτερη φάση (μετά την προεπιλογή) είναι συνολικού προϋπολογισμού 16,5 εκατ. ευρώ.

Ο πρώτος, ύψους 12 εκατ. ευρώ, αφορά την προμήθεια φορητών συστημάτων πληροφόρησης μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και εκτιμάται ότι έχει σημαντικές «ουρές» στην περίπτωση που αποφασιστεί η κάλυψη και άλλων μουσείων της χώρας. O δεύτερος διαγωνισμός έχει ως αντικείμενο την ψηφιακή έκθεση της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων και έχει προϋπολογισμό ύψους 4,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη αποφασιστεί και για τους δύο διαγωνισμούς, το παιχνίδι της αναδοχής θα κριθεί από την υψηλότερη τεχνική βαθμολογία που κάποιος θα λάβει, καθώς αυτή επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα κατά 85%, ενώ η οικονομική προσφορά μόνο το 15%.

Και τους δύο διαγωνισμούς, εκτός των άλλων, διεκδικεί με αξιώσεις η Intracom, προσβλέποντας φυσικά και σε μελλοντικές επεκτάσεις του μεγάλου διαγωνισμού. Πάντως, η αμφισβήτηση που περιβάλλει τις δρομολογημένες διαγωνιστικές διαδικασίες, αλλά και κάποια από τα στελέχη της ΟΠΕΠ A.E. είναι μεγάλη και πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται ποιος θα αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες για αξιολογήσεις και αναθέσεις υπό παραίτησιν μελών του Δ.Σ. του Οργανισμού.