ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με στήριξη από ΑΔΕΔΥ και OTOE η σημερινή 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, με αποφάσεις της ΓΣΕΕ και των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών. Τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς (ΟΑΣΑ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, METPO, ΟΣΕ, όλες οι κατηγορίες πλοίων) θα παραμείνουν ακινητοποιημένα μέχρι τα μεσάνυχτα, ενώ ο ΟΣΕ θα πραγματοποιήσει μόνο ένα δρομολόγιο ανά προορισμό. Από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές ανακοινώθηκε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθούν όλες οι πτήσεις κανονικά.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να σημειωθούν προβλήματα στις πτήσεις, καθώς συμμετοχή στην απεργία εξήγγειλε και η Ομοσπονδία Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών, η οποία καλύπτει το προσωπικό στις ελληνικές και ξένες αεροπορικές εταιρείες και στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11.00 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας περιλαμβάνει: υπογραφή ικανοποιητικής εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (αυξήσεις 8%), άμεση μείωση του χρόνου εργασίας (στις 39 ώρες), λύση θεσμικών αιτημάτων και υπεράσπιση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Την υποστήριξη στα αιτήματα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα εξέφρασε με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, η οποία επικρίνει έντονα τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για τις εκτιμήσεις της έκθεσης και τις αναφορές του στη συγκράτηση των αυξήσεων σε μισθούς και ημερομίσθια. «O κ. Γκαργκάνας επαληθεύει και επιβεβαιώνει τον ρόλο του στην εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και της αύξησης των υπερκερδών εις βάρος των μισθωτών, των ανέργων και των εργαζομένων», υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ.

Με ανάλογη παρέμβασή της και η OTOE επικρίνει τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για «μονόπλευρη θέση υπέρ των εργοδοτών». Χαρακτηρίζει δε ως «ιδιαίτερα εντυπωσιακό» τη διατύπωση των προτάσεων του διοικητή για τις αυξήσεις στους μισθούς, κατά «την ευαίσθητη περίοδο των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Πάντως, οι διαπραγματεύσεις τόσο για την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, όσο και για τη σύμβαση στις τράπεζες, αναμένεται να συνεχιστούν μετά το Πάσχα.