ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη σκιά των υπερβάσεων τα ολυμπιακά έργα

Αντιμέτωπη με τις υπερβάσεις κόστους σε σχεδόν όλα τα ολυμπιακά έργα, την ανάγκη λειτουργικής ολοκλήρωσης των έργων και των δράσεων και την ενίσχυση της εικόνας των Αγώνων απέναντι στους διστακτικούς Ελληνες, βρίσκεται η νέα κυβέρνηση. «Η επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μονόδρομος. Αποτελεί έναν μεγάλο εθνικό στόχο, όπου κανείς δεν περισσεύει», δήλωσε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ενώ πρόσθεσε ότι «χρειάζεται πολλή δουλειά και εγρήγορση. Πρέπει να κάνουμε τη νύχτα-μέρα. Αυτή η προσπάθεια χρειάζεται όλους τους Ελληνες. Και αυτό είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή».

Προετοιμασία

Η κ. Πάλλη-Πετραλιά αναφέρθηκε και στη μέχρι σήμερα πορεία της προετοιμασίας, υποστηρίζοντας ότι «έγινε έργο τα περασμένα χρόνια. Σε μια τέτοια εθνική προσπάθεια δεν έχουν θέση οι μηδενιστικές προσεγγίσεις. Υπήρξαν, πάντως, καθυστερήσεις σε έργα και δράσεις. Δεν είναι, όμως, η ώρα τώρα για γκρίνιες και για απόδοση ευθυνών. Πρέπει να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Πρέπει να κοιτάμε μόνο μπροστά και να λύσουμε τα προβλήματα. Δίνουμε λύσεις και είμαι απόλυτα σίγουρη ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα».

Περικοπές

Οταν η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού ρωτήθηκε για τις ενδεχόμενες περικοπές σε ολυμπιακά έργα, δήλωσε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της προηγούμενης. Υπήρχε, όμως, ο κίνδυνος στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο να μη γίνουν οι αγώνες κολύμβησης. Το νέο σχέδιο προχωρεί. Αύριο (σ.σ. δηλαδή σήμερα) θα τελειώσουν οι εργασίες φωτισμού. Πιστεύω ότι θα κάνουμε ένα πολύ καλό κολυμβητήριο. Υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση από το 2001. Δεν σχεδιάζουμε περικοπές, αλλά ο χρόνος είναι ασφυκτικός».

Οσο για τις υπερβάσεις στα ολυμπιακά έργα, η κ. Πάλλη- Πετραλιά εξήγησε ότι «υπάρχουν βεβαιωμένα στοιχεία από υπηρεσίες. Κάνουμε καταγραφή, ενώ έχουμε απευθύνει μια επιστολή προς όλους τους υπουργούς, ώστε να έχουμε τη γενική εικόνα. Ολοι οι προϋπολογισμοί είναι αναθεωρημένοι προς τα πάνω. Πρέπει να δούμε πού βρισκόμαστε τώρα.

Ολυμπιακό Στάδιο

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε χάσει τον έλεγχο». H ίδια δήλωσε ότι οι υπερβάσεις στο Ολυμπιακό Στάδιο «υπερβαίνουν το 50%» του αρχικού προϋπολογισμού. Οταν ζητήθηκε από την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού να σχολιάσει το ύψος του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι 4,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την προηγούμενη κυβέρνηση, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κάνει συνολική εκτίμηση αυτήν τη στιγμή. Πρόσθεσε, όμως, «ότι πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι κωδικοί έργων και δράσεων».

Ειδικά για τον θόλο Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι θα ξεκινήσει στις 18 Απριλίου η πρώτη φάση ολίσθησης, στις 28 του ίδιου μήνα η δεύτερη φάση, ενώ στις 27 Ιουλίου θα έχουν αποπερατωθεί ολες οι εργασίες στο στέγαστρο και τέλος Ιουλίου σε όλο το συγκρότημα.