ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για το νέο πακέτο μέτρων

Ξεκινάει από σήμερα τις συζητήσεις για τα μέτρα άνω των 25 δισ. ευρώ έως το 2015 ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων που αποδέχθηκαν τη σχετική πρόσκληση της κυβέρνησης.

Το πρωί, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συζητήσει την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου Στρατηγικής (ΜΔΠΣ) με τους εκπροσώπους της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ το απόγευμα με τους εκπροσώπους του ΛΑΟΣ.

Η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να ξανακαλέσει και τα υπόλοιπα κόμματα σε διάλογο για το ποια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν. Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τις επαφές του με τους συναδέλφους του υπουργούς, κάτι το οποίο θα γίνει μέσα στην εβδομάδα.

Το ΜΔΠΣ θα πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο έως τις 15 Μαΐου. Οι γενικές κατευθύνσεις για το ποια θα είναι τα μέτρα αυτά, έχουν δοθεί μέσω του επικαιροποιημένου Μνημονίου και οι παρεμβάσεις θα αφορούν σε:

1. ΔΕΚΟ. Το σχέδιο θα προβλέπει αυξήσεις τιμολογίων, μειώσεις λειτουργικού κόστους, ιεράρχηση των επενδύσεων και προσαρμογές στη μισθοδοσία, τις παροχές και την απασχόληση για τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Επίσης, θα πρέπει να αποφασιστεί ποιες ΔΕΚΟ θα αποκρατικοποιηθούν.

2. Φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Προβλέπεται συγχώνευση φορέων, πώληση ή κλείσιμο κάποιων και προώθηση σχεδίων αναδιάρθρωσης για τους υπόλοιπους.

3. Φορολογική πολιτική. Αλλαγές θα υπάρξουν στον κώδικα φορολογίας επιχειρήσεων, στη φορολογία εταιρειών, στις φορολογικές απαλλαγές, στα φορολογικά κίνητρα και στη φορολόγηση της απόδοσης κεφαλαίου. Μία λεπτομερέστερη εκδοχή του σχεδίου θα διατυπωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου για να υπάρξει δυνατότητα διαβουλεύσεων με φορολογικούς εμπειρογνώμονες.

4. Ενιαίο μισθολόγιο. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει «μείωση της πλεονάζουσας απασχόλησης στον δημόσιο τομέα» η οποία θα επιτευχθεί μέσω των μετατάξεων, της αυστηρότερης πολιτικής για τους συμβασιούχους και της ακύρωσης κενών θέσεων εργασίας.

5. Δημόσια διοίκηση. Στόχος είναι να προσδιοριστούν οι υπηρεσίες και τα προγράμματα εκείνα που θα σταματήσουν ή θα δοθούν σε ιδιώτες, καθώς και η εξυγίανση των δημοσίων οργανισμών «για την κατάργηση αλληλοεπικαλυπτομένων αρμοδιοτήτων». Αναλυτικότερη εκδοχή του σχεδίου θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη Ιουλίου και θα παραθέτει ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο έγκρισης του προϋπολογισμού του 2012.

6. Περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Το οικονομικό επιτελείο καλείται να καταργήσει τα επικαλυπτόμενα επιδόματα και να προχωρήσει στην «εξυγίανση των στόχων τους». Αυτό θα πρέπει να γίνει έως τα τέλη Ιουλίου.