ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Παράταση για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Νέα παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2011 (από 28/2/2011 που είχε οριστεί) για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), εξαιτίας της αύξησης του ρυθμού υποβολής αιτήσεων -οι οποίες ξεπέρασαν τις 295.000- και του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που συνεχίζει να εκδηλώνεται για ένταξη στο ΚΟΤ. Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, στις οποίες γίνεται μείωση 20 – 30% στα οικιακά τιμολόγια που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2011. Οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να γνωστοποιούν μόνον:

– Τα στοιχεία της παροχής τους (Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και Αύξοντα Αριθμό Λογαριασμού), καθώς και

– Τα στοιχεία της Αστυνομικής τους Ταυτότητας και το ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου, εφόσον είναι έγγαμοι).

Η υποβολή της αίτησης γίνεται στα ΚΕΠ, από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ (www. dei. gr) και τηλεφωνικά στα 210 9797400 και 210 9298000.

ΑΧΕΠΕΥ

Η συγκέντρωση των χρηματιστηριακών συναλλαγών σε μόλις 10 ΑΧΕΠΕΥ, σε σύνολο 74, διατηρήθηκε και τον Φεβρουάριο. Οι 10 πρώτες ΑΧΕΠΕΥ πραγματοποίησαν το 68% των συναλλαγών, με την πρώτη θέση να καταλαμβάνει η Eurobank Χρηματιστηριακή με ποσοστό 14,93%, τη δεύτερη η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος (13,65%) και την τρίτη η Εθνική Χρηματιστηριακή (9,64%).

Τον Ιανουάριο στην κορυφή βρέθηκε η Επενδυτική, με τη Eurobank δεύτερη και την Εθνική να συμπληρώνει την τριάδα.

Ελληνικές γεύσεις α λα γαλλικά

Ελληνικές γεύσεις θα προσφέρουν εστιατόρια του Παρισιού στο πλαίσιο των δράσεων που θα αναπτυχθούν στο Φεστιβάλ Ελληνικής Γαστρονομίας που πραγματοποιείται αυτόν τον μήνα στη γαλλική πρωτεύουσα. Τις επόμενες ημέρες έχει συμφωνηθεί με εστιατόρια του Παρισιού να περιλαμβάνουν ελληνικές συνταγές στο μενού τους. Μέχρι το τέλος Μαρτίου όσοι πελάτες των γαλλικών εστιατορίων παραγγέλνουν ελληνικά πιάτα θα παραλαμβάνουν δωρεάν και ένα λαχνό με τον οποίο θα συμμετέχουν σε κλήρωση που θα γίνει στις αρχές Απριλίου σε αίθουσα της Ουνέσκο με βραβείο ένα ταξίδι δωρεάν για δύο άτομα στην Ελλάδα. Επίσης, υπολογίζεται ότι τις επόμενες μέρες περισσότεροι από 100.000 Γάλλοι θα δοκιμάσουν τους ελληνικούς μεζέδες που θα προσφέρονται δωρεάν στους επιβάτες των τρένων που συνδέουν το Παρίσι με τη Λιόν, τη Μασσαλία, τη Λιλ και το Μπορντό.

Προτεραιότητα η κατασκευή του αγωγού ΙΤGΙ

Εργο άμεσης προτεραιότητας, που πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη διαφοροποίηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, χαρακτηρίζει τον αγωγό φυσικού αερίου ITGI η Ιταλία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιταλού υφυπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης αρμόδιου για θέματα Ενέργειας κ. Στέφανο Σαγκλία, που δημοσιεύονται στον ιταλικό Τύπο. O κ. Σαγκλία διευκρίνισε ότι η ιταλική κυβέρνηση «δεν άλλαξε ιδέα» σε ό, τι αφορά την υποστήριξή της στον South Stream, αλλά προτιμά να στηρίξει εντονότερα έργα του Νοτίου Διαδρόμου. «Ο ITGI είναι το έργο που διαθέτει τις πλέον άμεσες δυνατότητες υλοποίησης διότι αξιοποιεί ήδη υπάρχουσες υποδομές», τόνισε. «Επιπλέον -δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός- ο ITGI έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κ. μ. αερίου έναντι των 16 δισ. κ. μ. που δύναται να προμηθεύσει συνολικά το Αζερμπαϊτζάν, εκ των οποίων 6 δισ. είναι ήδη κρατημένα από την Τουρκία. Τόσο ο South Stream όσο και ο Nabucco σχεδιάζονται να έχουν χωρητικότητα 30 δισ. κ. μ. αερίου το οποίο μπορεί να προέλθει μόνο από το Αζερμπαϊτζάν ή το Τουρκμενιστάν. Προς το παρόν, ας κατασκευάσουμε τον ITGI και μετά βλέπουμε εάν ενδεχομένως μπορεί να συμπληρωθεί με τον South Stream ή με τον Nabucco. Δεν αλλάξαμε ιδέα, αλλά ο ITGI είναι σήμερα περισσότερο υλοποιήσιμος». Τέλος, ο Ιταλός υφυπουργός ανέφερε ότι το Αζερμπαϊτζάν πρότεινε πρόσφατα στην ιταλική κυβέρνηση τη σύναψη διμερούς συμφωνίας για το φυσικό αέριο.

Πώληση θυγατρικών από τη Sato σε Τουρκία, Γερμανία

Εσοδα ύψους 7,05 εκατ. ευρώ θα έχει η Sato από την πώληση των θυγατρικών της σε Τουρκία και Γερμανία. Ειδικότερα, η εμπορική επιχείρηση ανακοίνωσε ότι μεταβίβασε το 99,85% της «TCC-The Chair Company» στην Τουρκία έναντι 1,9 εκατ. ευρώ στους κ.κ. Μουσταφά Γιλμάζ και Αχμετ Ντουράκ. Επίσης, η Sato προέβη στη μεταβίβαση ολόκληρου του ποσοστού συμμετοχής της (100% του μετοχικού κεφαλαίου) στην εδρεύουσα στη Γερμανία «SATO Office GmbH», στην εταιρεία «Nowy Styl Sp. Z.o.o.». Από την εν λόγω συναλλαγή θα εισπραχθεί ποσό 5,15 εκατ. ευρώ. Οι ανωτέρω συναλλαγές δεν θα έχουν επίπτωση στα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης 2011, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα της κλειόμενης χρήσης 2010 θα επιβαρυνθούν με απομείωση της αξίας στοιχείων του Ενεργητικού κατά 3,2 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντικατοπτρίζεται η τιμή πώλησης. Οπως διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η Sato, αυτή την περίοδο υλοποιεί επιχειρησιακό σχέδιο εστίασης στα στρατηγικά της Brands Sato και ENTOS και στις αποδοτικότερες δραστηριότητες. Παράλληλα, εφαρμόζει προγράμματα μείωσης δαπανών και κεφαλαίου κίνησης, ενώ προγραμματίζει μείωση υποχρεώσεων.