ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβότερος ο μηχανισμός στήριξης κατά 150 – 180 εκατ. ευρώ

Περίπου 150-180 εκατ. ευρώ θα στοιχίσει στην Ελλάδα μία αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 της μονάδας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο πλαίσιο των δανείων που λαμβάνει η χώρα από τον μηχανισμό στήριξης.

Το επιτόκιο των δανείων αυτών υπολογίζεται με βάση το euribor τριμήνου συν 3% για τα πρώτα τρία χρόνια αποπληρωμής τους και 4% για τα επόμενα χρόνια μέχρι τη λήξη του δανείου. Ετσι, από μία αύξηση των κεντρικών επιτοκίων κατά 0,25 της μονάδας τον Απρίλιο -όπως πιθανόν να γίνει σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ζαν – Κλοντ Τρισέ- το κόστος δανεισμού από τον μηχανισμό στήριξης θα αυξηθεί σχεδόν ισόποσα.

Εως τώρα η Ελλάδα έχει αντλήσει τα 38 δισ. ευρώ από το σύνολο των 110 δισ. ευρώ. Αρα, με αυξημένο κόστος θα εκταμιευθούν τα υπόλοιπα 72 δισ. ευρώ. Βέβαια, τα 15 δισ. ευρώ από τα 72 δισ. ευρώ αναμένεται να αντληθούν εντός του Μαρτίου, αλλά μετά τις δηλώσεις του κ. Τρισέ το euribor πήρε την ανιούσα.

Σε κάθε περίπτωση, από την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ η Ελλάδα θα ζημιωθεί. Αναλυτές, πάντως, υποστηρίζουν ότι η επίπτωση αυτή είναι μικρή σε σχέση με το μέγεθος των υποχρεώσεων της Ελλάδας. Δεδομένου, όμως, ότι τα μηνύματα από τη Γερμανία για μείωση των επιτοκίων των δανείων αυτών είναι αρνητικά, είναι βέβαιο ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα αυξηθεί.

Εάν μάλιστα εγκριθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, τότε το κόστος θα αυξηθεί περαιτέρω, αφού η Ελλάδα θα πληρώνει για περισσότερα χρόνια τόκους.

Η αναγκαιότητα, όμως, για την παροχή της επιμήκυνσης, καθώς και άλλων διευκολύνσεων στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, είναι μεγαλύτερη από το αυξημένο κόστος που θα προκύψει. Το δημόσιο χρέος θα ανέλθει φέτος στο 153% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει και του χρόνου την ανοδική του πορεία, προσεγγίζοντας το 160% του ΑΕΠ. Στα ίδια επίπεδα θα παραμείνει και το 2013 για να αρχίσει να αποκλιμακώνεται ελαφρώς από εκεί και πέρα. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι να ληφθούν «γενναίες» αποφάσεις στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής για τη διευκόλυνση του ελληνικού χρέους.