ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Η Ελλάδα χρειάζεται ξεκάθαρη και έγκαιρη στήριξη

Νέα απειλή για περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας δέχτηκε χθες η Ελλάδα. Αυτή τη φορά η απειλή ήρθε από τον ξένο οίκο αξιολόγησης Fitch, ενώ μία μέρα νωρίτερα το ίδιο είχε πράξει και ο οίκος Standard&Ρoor’s.

«Αν η ύφεση είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια απ’ ό,τι αναμενόταν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αρνητικής επίπτωσης στην αξιολόγηση, καθώς θα κινδυνεύει η βιωσιμότητα του χρέους, συνεπώς θα εστιάσουμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους όταν αναμένουμε κάποια ανάκαμψη», υποστήριξε ο διευθυντής της Fitch για τις κρατικές αξιολογήσεις, κ. Πολ Ρόκινς, σε συνέντευξή του στο Dow Jones Newswires. Παράλληλα, σε χθεσινή της έκθεση η Fitch αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει προς το τέλος του 2011 ότι μπορεί να βγει στις αγορές για χρηματοδότηση, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ξεκάθαρη και έγκαιρη στήριξη από τους επίσημους πιστωτές.

Σημειώνει ότι το 2011 θα σηματοδοτήσει είτε την αρχή του τέλους είτε θα οδηγήσει σε περαιτέρω διεύρυνση και εντατικοποίηση των μέτρων. «Ο συνδυασμός μιας ενισχυμένης ανταπόκρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημοσιονομικής λιτότητας και δομικών μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο, καθώς και σταδιακά μιας πιο ευρείας και ασφαλούς οικονομικής ανάκαμψης, θα σηματοδοτήσει την έναρξη του τέλους στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη», αναφέρει ο κ. Ντέιβιντ Ράιλι, επικεφαλής του τμήματος Global Sovereign Ratings του οίκου. Προειδοποιεί, όμως, ότι εάν μία ή περισσότερες από τις προσδοκίες αυτές δεν υλοποιηθούν, τότε η κρίση μπορεί να διευρυνθεί και να εντατικοποιηθεί.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι ευρωπαϊκές σύνοδοι αυτού του μήνα να θεσπίσουν αξιόπιστα και ολοκληρωμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης, ενώ «εάν η οικονομία δεν αρχίσει να ανακάμπτει, θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη η διατήρηση του χρέους και θα καταλήξει σε μια αρνητική επίπτωση για την αξιολόγηση».