ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι θεσμικοί επενδυτές επιστρέφουν στην αμερικανική αγορά επαγγελματικών

Το ενδεχόμενο έως και διπλασιασμού της αξίας των επενδύσεων σε επαγγελματικά ακίνητα στις ΗΠΑ μοιάζει όλο και πιο πιθανό, σύμφωνα με αναλυτές της απέναντι όχθης του Ατλαντικού, οι οποίοι επισημαίνουν την ενίσχυση της πεποίθησης των επενδυτών στην ανάκαμψη των αξιών, τη στιγμή που η ρευστότητα μοιάζει ενισχυμένη.

Η Blackstone Group δρομολογεί αυτήν την περίοδο την απόκτηση εμπορικών κέντρων συνολικής αξίας 9,4 δισ. δολαρίων, ενώ η Ventas Inc. υπέβαλε πρόταση εξαγοράς ενός επενδυτικού σχήματος ακινήτων περίθαλψης και φιλοξενίας ηλικιωμένων, αντί τιμήματος 5,7 δισ. δολαρίων.

Οι κινήσεις αυτές ενδεχομένως να αποτελούν τον προπομπό ενός κύματος αγορών επαγγελματικών ακινήτων, καθώς οι αγοραστές ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της αγοράς των ΗΠΑ. «Αμφότερες οι συμφωνίες αυτές αποτελούν ένα εξαιρετικό σημάδι ότι η ρευστότητα έχει επιστρέψει στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νταν Φαζούλο, γενικός διευθυντής της Real Capital Analytics Ιnc.

Ηδη, πάντως, οι αγοραπωλησίες εκτινάχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2010, καθώς η οικονομία βρέθηκε σε τροχιά ανάκαμψης, τη στιγμή που και τα επιτόκια παρέμειναν χαμηλά.

Μόνο οι επενδύσεις από τις εισηγμένες επενδυτικές εταιρείες άγγιξαν τα 24 δισ. δολάρια κατά το 12μηνο που έληξε στα τέλη Φεβρουαρίου, ποσό που είναι τριπλάσιο του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.