ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψαλίδι και εισοδηματικά κριτήρια σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα

Στην ελληνική κυβέρνηση έριξε χθες το μπαλάκι ο Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Λάζλο Αντορ, για τον τρόπο υλοποίησης της πρόβλεψης του Μνημονίου σχετικά με την περικοπή 500 εκατομμυρίων ευρώ από τα κοινωνικά επιδόματα, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ. Τόσο στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε νωρίς το πρωί με την υπουργό Εργασίας, κ. Λ. Κατσέλη όσο και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Λ. Αντορ κατέστησε σαφές ότι «αν σύμφωνα με τη γενική αρχή κάποια από τα επιδόματα πρέπει να μεταρρυθμιστούν ή να ευθυγραμμιστούν στον κρατικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και να βρει μία μέθοδο για να επιτύχει αυτό τον σκοπό». Αναφερόμενος στην απάντηση που έδωσε ο επίτροπος Ρεν για την περικοπή των επιδομάτων, σημείωσε ότι «το πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είναι ένα θέμα που χειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επίπεδο Οικονομικών και Νομισματικών θεμάτων».

Τη διαδικασία επανεξέτασης των επιδομάτων επιβεβαίωσε χθες και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. «Βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης μελέτης για όλη την αξιολόγηση των επιδοματικών κοινωνικών πολιτικών μας» σημείωσε η κ. Κατσέλη, διαβεβαιώνοντας ταυτοχρόνως ότι «δεν θα βρεθεί κάποιος άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας».

Πάντως, η εικόνα στο υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με το πώς θα περικοπούν 500 εκατομμύρια ευρώ από τα επιδόματα δεν είναι τόσο ιδανική όσο θέλουν να δείχνουν οι δηλώσεις. Το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στον ΟΑΕΔ, ο οποίος ενώ έχει επιφορτιστεί με την αποκλειστικότητα στην υλοποίηση των προγραμμάτων για την απασχόληση, αντιμετωπίζει ήδη τεράστιο πρόβλημα είσπραξης των εισφορών από το ΙΚΑ. Σε αυτές τις συνθήκες και με τους εγγεγραμμένους ανέργους να υπερβαίνουν (από τον πρώτο μήνα του 2011) τους 834.000 είναι απορίας άξιον από πού θα εξοικονομηθούν τα κονδύλια όταν πάνω από 670.000 είναι οι δικαιούχοι των επιδομάτων ανεργίας και σε περίπου 130.000 ανέρχονται οι δικαιούχοι των εποχικών βοηθημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η επαναφορά των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος και του επιδόματος τρίτου παιδιού, καθώς και της ισόβιας σύνταξης σε μητέρες με 4 ή περισσότερα παιδιά, άνω των 23 ετών. Στο μικροσκόπιο της επανεξέτασης των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης βοηθημάτων θα ενταχθούν και τα επιδόματα που λαμβάνουν δικαιούχοι σε μειονεκτούσες περιοχές, ενώ νέα κριτήρια αξιολόγησης θα ισχύσουν από το 2012 για τα επιδόματα ενοικίου (140.000 δικαιούχοι), βρεφονηπιακών σταθμών και κοινωνικού τουρισμού (πάνω από 1,5 εκατ. άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι).

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα οι Οργανισμοί που εποπτεύονται από το Εργασίας κλήθηκαν να υποβάλουν σε επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομιών τους προϋπολογισμούς τους με προεξόφληση των περικοπών έως και το έτος 2015. Αλλωστε, σύμφωνα με το προσφάτως αναθεωρημένο Μνημόνιο, ειδική επιτροπή θα έχει προχωρήσει στον «προσδιορισμό τρόπων για εξυγίανση των κοινωνικών προγραμμάτων, με σκοπό την κατάργηση επικαλυπτόμενων δραστηριοτήτων και την εξυγίανση των στόχων τους» μέχρι τον Ιούλιο.